ERDOGAN BESNO ZAGRMEO: EU i SAD saučesnici u izraelskim zločinima, iznećemo sve pred Međunarodni krivični sud (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2023, 22:53

ERDOGAN BESNO ZAGRMEO: EU i SAD saučesnici u izraelskim zločinima, iznećemo sve pred Međunarodni krivični sud (VIDEO)

Turski predsednik je pozvao na prekid vatre "kako bi se sprečio masakr" i kako bi krenulo "putem ka trajnom miru".

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, optužio je danas Izrael da je počinio "zločine protiv čovečnosti" u Pojasu Gaze, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Erdogan je, nakon sednice vlade, poručio da Izrael mora da bude zaustavljen, prenosi Al Džazira.

- Radimo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na tome da osiguramo da počinioci ratnih zločina u Gazi budu pozvani na odgovornost - rekao je Erdogan.

Turski predsednik je pozvao na prekid vatre "kako bi se sprečio masakr" i kako bi krenulo "putem ka trajnom miru".

🇵🇸🇹🇷 President Recep Tayyip Erdogan:

#Israel is committing war crimes against humanity in #Gaza with the support of the US and Europe.#FreePalestine #GazaGenoside #NoOilForIsrael @RTErdogan pic.twitter.com/b8i8sUMzvW

— Palestine Lover (@M_Ahmad_Manawi) October 31, 2023

On je kazao da je Izrael činio zločine protiv čovečnosti u proteklih 25 dana, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, napominjući da Turska vodi razgovore kako bi osigurala da počinioci ratnih zločina u Gazi budu pozvani na odgovornost pred zakonom, prenosi Dejli Sabah.

Erdogan je kritikovao zapadne zemlje i zbog njihovog saučesništva u, kako je naveo, ratnim zločinima Izraela.

- Zapadni svet, uglavnom evropske zemlje, ponovo su pale na času humanosti u Gazi. Oni koji su posmatrači smrti hiljada dece Gaza, danas neće imati kredibilitet za bilo šta što bi sutra mogli da kažu na bilo koju temu - rekao je Erdogan.

Kako je naveo, turske vlasti istražuju načine da zločine koje je Izrael počinio nad palestinskim civilima iznesu pred Međunarodni krivični sud (MKS).

🚨🇮🇱 ISRAEL just BOMBED Gaza’s Jabalia Refugee Camp MURDERING over 100 civilians & injuring hundreds more.

🇮🇱 ISRAEL is a TERRORIST STATE pic.twitter.com/Z1w1fYRgOg

— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle) October 31, 2023

Turska nije potpisnica Rimskog statuta, međunarodnog ugovora na osnovu kojeg je osnovan MKS.

Međutim, prema članu 15 tog dokumenta, tužilac može pokrenuti istrage na sopstvenu inicijativu na osnovu informacija o zločinima iz nadležnosti suda, tako da Turska može da obaveštava o zločinima koje je počinila izraelska vlada.

Dokazi o ratnim zločinima uključuju upotrebu bombi sa belim fosforom koje je Izrael bacio na Palestince, gađanje bolnica, škola, izbegličkih kampova, džamija i crkava, kao i izraelsko odbijanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o humanitarnom prekidu vatre, prenosi turski portal.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.