Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP sutra o Srbiji: Postojan napredak na putu ka EU, samo obostrani sporazum s Prištinom

Poslanici Evropskog parlamenta u Briselu "pozdraviće postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju", istaći "izvestan napredak" u reformi pravosuđa i zatražiti da srpske vlasti pospeše reforme na polju vladavine zakona, a naročito da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

To se navodi u dokumentu o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je sačinio izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

U Mekalisterovom izveštaju koji sadrži i predlog rezolucije pozdravljaju se napori Beograda u normalizaciji odnosa s Prištinom i ističe da "svaki dogovor o tom pitanju može biti prihvatljiv jedino ako se o njemu dogovore obe strane" i ako se njime čuva stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Evropski parlamentarci "ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granica između Srbije i Kosova, uključujući razmene teritorija", "ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije" i navode da "etnički čiste države ne treba da budu cilj u regionu".

U nacrtu dokumenta se "podvlači važnost stvaranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", kao i važnost primene svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

U dokumentu EP se "nepozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava nužnost saradnje kosovskih i srpskih istražitelja, kao i međunarodna podrška, kako bi počinioci ubistva bili privedeni pravdi".

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, i da postepeno uskladi s Unijom i svoj vizni režim.

Poslanici parlamenta EU izražavaju zadovoljstvo zbog "važnog doprinosa Srbije i postojanog učešća u mnogim misijama i operacijama zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Unije", ali i "zabrinutost zbog dalje vojne saradnje Srbije s Rusijom i Belorusijom".

Na dnevnom redu sednice EP sutra će se naći i rezolucije i izveštaji o Kosovu, Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori koje su sačinili izvestioci EP Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Knut Flekenštajn i Čarls Tanok.

Glasanje se očekuje u četvrtak.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

EP sutra o Srbiji: Postojan napredak na putu ka EU, samo obostrani sporazum s Prištinom

Izvor: Beta, 27.Nov.2018

Poslanici Evropskog parlamenta u Briselu "pozdraviće postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju", istaći "izvestan napredak" u reformi pravosudja i zatražiti da srpske vlasti pospeše reforme na polju vladavine zakona, a naročito da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.