EP ratifikovao SSP sa Srbijom

Izvor: B92, Beta, Tanjug, Fonet, 19.Jan.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP ratifikovao SSP sa Srbijom

Strazbur -- Evropski parlament ratifikovao je u sredu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i izglasao Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije.

Glasanje o SSP-u je trebalo da se održi u utorak, ali je iz tehničkih razloga odloženo za sredu.

Poslanici su izglasali i Rezoluciju o evropskoj integraciji Srbije, čiji je autor izvestilac EP Jelko Kacin. Za ratifikaciju SSP glasalo je 612, a protiv nje 38 poslanika.

Predsednik Evropskog parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jerži Buzek pozdravio je ratifikaciju SSP-a i usvajanje Rezolucije kojom se podržava nastavak evropskih integracija Srbije i pozvao zemlje koje još još nisu ratifikovale SSP da to učine što pre.

"Glasanje i debata održana u Evropskom parlamentu pokazuje snagu naše podrške evropskim ambicijama Srbije", rekao je Buzek.

U saopštenju predsednika Evropskog parlamenta navedeno je da se aplikacija Srbije za dobijanje statusa kandidata u EU razmatra ubrzano i da je Beograd poslao "ohrabrujuće signale na putu ka punom pomirenju sa svojom prošlošću".

U rezoluciji evro-integraciji Srbije se ističe da odluka Saveta ministara EU da se učini novi korak ka prijemu Srbije u EU predstavlja "važan doprinos stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Pozdravljena volja da se obnovi dijalog s Kosovom

Evropski poslanici su prihvatili i amandman grupe "Zelenih" u kojem se "poziva Vlada Srbije da u dijalog s Kosovom uđe bez daljeg pozivanja na nove pregovore o statusu ili podeli".

Rezolucija nije obavezujući dokument za Savet ministara EU i Evropsku komisiju koji su do sada stajali iza zajedničke rezolucije Srbije i EU donete u UN, u kojoj se samo poziva na "dijalog" bez ikakvih ograničenja.

Takođe, pozdravlja se spremnost Beograda da pokrene dijalog s Prištinom "u EU okviru" i poziva Beograd da "tome pristupi predusretljivo", uz omogućavanje nalaženja "praktičnih i održivih rešenja za zastupljenost Kosova u regionalnim forumima".

Od "srpskih vlasti se takođe traži da raspuste paralelne strukture na Kosovu koje podrivaju decentralizaciju i puno uključivanje srpske zajednice u kosovske institucije".

Navodi se i da je nužno da vlasti Srbije ne izdaju registarske tablice za vozila sa oznakama mesta na Kosovu jer je to, kako se navodi, "otvoreno kršenje kosovskog suvereniteta".

EP je odbacio amandman u kojem se izražavalo negodovanje zbog toga što je Vlada Srbije "u prvi mah odlučila" - kako je to predložio poslanik Jelko Kacin, da ne pošalje predstavnika na uručenje Nobelove nagrade za mir u Oslu.

Reforme, suzbijanje korupcije, saradnja s Hagom

EP predočava da vlasti u Srbiji treba da nastave do sada uglavnom dobro sprovođene reforme, punu saradnju s Tribunalom u Hagu, uspešno dovrše reformu pravosuđa i pospeše suzbijanje korupcije da bi Srbija napredovala ka članstvu u EU.

U dokumentu "Proces evropske integracije Srbije" se ukazuje da su "jani i nezavisni mediji od najveće važnosti za demokratiju" i traže se "mere da se zajamči nezavisnost medija od političkih pritisaka ili drugog uticaja".

Evro-poslanici predočavaju da je "puna saradnja s Tribunalom u Hagu ključni uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU" i podvlače da "jedino hapšenje i izručenja dvojice preostalih optuženika Hagu može biti smatrano uverljivijim dokazom pune saradnje".

Monopoli ugrožavaju privredu

Evropski parlament je upozorio da "postojanje monopola u Srbiji teško ugrožava razvoj potpuno funkcionalne tržišne privrede" koja je jedan od temeljnih uslova za prijem neke zemlje u Evropsku uniju i nužnu konkurentnost njene ekonomije.

Opširnije čitajte na našoj stranici Biz

Oni traže da se "preispita tekući postupak (potraga za optuženicima), u skladu s preporukama Tribunala u Hagu".

EP u rezoluciji izražava zadovoljstvo zbog dobre saradnje Srbije sa susedima i "pozdravlja napredak u suzbijanju korupcije", ali upozorava da je korupcija u Srbiji "još raširena".

Evropski poslanici su podržali "napore da se ukloni nasleđe delovanja bezbednosnih službi u prošlosti" i ukazali na nužnost lustracije i obelodanjivanja arhiva tajne policije.

EP traži od EU da pomogne Srbiji u rešavanju teškog problema izbeglica.

Vlada u Beogradu, piše u dokumentu EP, u cilju poboljšanja ekonomske i socijalne situacije mora obezbediti "istinsku politiku konkurencije koja će ukinuti monopole".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.