Izvor: Danas, 25.Feb.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP pozvao na otvaranje poglavlja

Brisel, Beograd - Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta usvojio je juče amandmane na predlog rezolucije izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera, čime je upućen "odlučniji poziv" Evropskom savetu da otvori prva poglavlja u pregovorima u članstvu te države u EU. Takvu inicijativu pokrenuo je Edvard Kukan, šef Delegacije EP za odnose sa Srbijom, i njome se traži da pored tehničkih uslova za otvaranje poglavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Evropski savet uzme u obzir "politički kontekst odnosa Srbije sa Unijom".

U usaglašenom tekstu sadržani su zahtevi iz prvobitnog Mekalisterovog nacrta da je potrebno da se Srbija pridruži sankcijama EU protiv Rusije, ali se ističe da "treba imati u vidu tradicionalno snažne ekonomske, društvene i kulturne veze" Beograda i Moskve. Takođe, navodi se da Srbija može da odigra potencijalno značajnu ulogu u pronalaženju rešenje za ukrajinsku krizu jer predsedava OEBS-u.

Kako Danas saznaje od izvora u EP, hrvatske poslanice Dubravka Šuica (HDZ) i Marijana Petir (HSS) institirale su na tome da u tekstu rezolucije bude pomenuto Specijalno odeljenje Višeg suda u Beogradu, jer ono po njima ima "kvaziuniverzalnu jurisdikciju", a predsedavajući sednice Andrej Plenković, takođe iz redova HDZ, ocenio je da se Brisel za "rezoluciju o Srbiji pripremao vrlo površno". Plenković je, inače, poznat kao podnosilac neobavezujuće rezolucije "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja", koju je EP osvojio u novembru.

Hrvatski poslanici su izrazili veliko nezadovoljstvo što se među usaglašenim amadmanima nisu našli ni njihovi zahtevi da Srbija odustane od procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, pronađe sve nestale i koriguje granicu na Dunavu. Prema rečima Dubravke Šuice, Hrvatska će i dalje insistirati na takvim pitanjima jer "ne pristaje da bude država drugog reda".

Odbor je usvojio predlog poslanice EP Tanje Fajon kojim se od Beograda odlučnije zahteva da stvori uslove za punu slobodu izražavanja i spreči "pritiske, pretnje i napade" na novinare. Istovremeno, u kompromisnim amandmanima naglašava se uloga nezavisnih institucija u Srbiji, poput zaštitnika građana.

EP je pohvalio srpsku policiju u obezbeđivanju Parade ponosa, održane u septembru u Beogradu i uputio zahtev da se osnaže napori na sprečavanju diskriminacije manjina. Kako se ističe, treba omogućiti ravnopravnu zastupljenost žena u domenima poput privrede i politike.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija treba da zahvali Kukanu zbog Rezolucije Evropskog parlamenta

Izvor: Blic, 25.Feb.2015

Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji dolazi u pravi čas s obzirom na to da prva pregovaračka poglavlja još nisu otvorena, a EP podstiče Evropski savet da tu odluku ubrza, pri čemu je za pozitivne poruke najzaslužniji šef parlamentarne grupe za Srbiju Eduard Kukan, slažu se analitičari...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.