Izvor: Radio 021, 29.Jan.2020, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EP potvrdio sporazum o Bregzitu, Velika Britanija prva članica koja napušta EU

Evropski parlament potvrdio je večeras u Briselu sporazum o Bregzitu - izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, kojim je Velika Britanija postala prva članica EU koja napušta tu zajednicu evropskih država.

"Poslanici u Evropskom parlamentu podržali su uslove odlaska Velike Britanije iz EU", javio je BBC.

Za sporazum je glasao 621 poslanik, protiv 49, dok se 13 uzdržalo od glasanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Velika Britanija bi trebalo da napusti Uniju u petak u 23 sata po britanskom vremenu, kada sporazum stupa na snagu, a u međuvremenu predstoji procedura potvrde Sporazuma u Savetu EU.

Ratifikacija sporazuma o povlačenju, koji su Velika Britanija i Evropska unija usaglasile u oktobru, nije dovedena u pitanje, navodi BBC.

Na inicijativu nemačke evroparlamentarke Zelenih Teri Rajntke, svi poslanici ustali su i zapevali škotsku pesmu "Auld Lang Syne", kojom se tradicionalno ispraća stara godina i dočekuje nova, peva se na proslavama mature ili prilikom diplomiranja, ali se peva i na sahranama, javio je dopisnik agencije Hina iz Brisela, navodeći da se "većina poslanika, pevajući tu pesmu "držala za ruke, mnogi sa suzama u očima".

U raspravi su uz poslanike EP, učestvovali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i glavni pregovarač za Bregzit Mišeli Barnije, a u ime Saveta EU kojim od januara predasava Hrvatska, poslanicima se obragtila državna sekretarka u hrvatskom Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Nikolina Brnjac.

"Želimo da zaključimo sporazum o slobodnoj trgovini s nultom carinskom stopom i bez kvota. Ali, preduslov za to je da kompanije iz EU i Velike Britanije imaju iste uslove. Mi sigurno nećemo dozvoliti nepoštenu konkurenciju za naše kompanije", rekla je Fon der Lajen.

Ona je poručila Britancima da će, uprkos napuštanju Evropske unije, ostati prijatelji. "Želim da ostanemo dobri prijatelji i dobri partneri. Uvek ćemo vas voleti i nikada nećete biti daleko od nas. Živela Evropa", rekla je predsednica Evropske komisije.

Jedan od tvoraca Bregzita Najndžel Faraž nazvao je izlazak Velike Britanije krajem jednog eksperimenta. "To je to. Kraj puta, završava se jedan eksperiment. Premijer Boris Džonson je rekao da neće biti ravnopravnih uslova za sve i na tome mu čestitam. Sad kada odemo, nikada se više nećemo vratiti", rekao je Faraž.

Pojedini britanski evroparlamentarci su, uprkos Faražovim ocenama, izrazili žaljenje zbog Bregzita, dok je bilo poslanika koji su sugerisali da se EU mora promeniti kako se ne bi dogodilo da je još neka zemlja napusti evropsku porodicu.

Autor: N1, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.