Izvor: S media, 10.Okt.2012, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Glavni uslov za EU poboljšanje odnosa sa Kosovom

Evropska komisija je danas još jednom ponovila da je vidljivo i održivo poboljšanje odnosa Srbije i Kosova neophodno da bi obe strane nastavile put ka EU i izbegle međusobno blokiranje u tom procesu.

U izveštaju u koji je S media portal imao uvid, stoji da Srbija sa novom Vladom treba da nastavi da se konstruktivno angažuje u sledećoj fazi dijaloga, kako bi postigla dalji napredak u održavanju veza sa Kosova.

Navodi se i da ovaj proces treba >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << postepeno da dovede do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine što će i jednoj i drugoj strani omogućiti da izvršavaju prava i obveze unutar EU.

-Rešavanje problema na severu Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova i posebnih potreba tamošnjeg stanovništva, biće ključni deo tog procesa, navodi EK u zaključku, i dodaje da koraci koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine treba da budu deo okvira budućih pregovora o članstvu između Srbije i EU.

Evropski komesar je, pokušavajući da objasni evropskim poslanicima šta tačno znači zahtev za normalizacijom odnosa, naglasio da EK ne traži od Srbije da prizna nezavisnost Kosova.

Evropska komisija, kao što se očekivalo, nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. Umesto toga, preporučeno poboljšanje odnosa sa Kosovom.

(S media)

Foto: Guliver/Thinkstock
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.