Izvor: Glas javnosti, 28.Jan.2011, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK: Euleks sposoban za istragu i zaštitu svedoka na Kosovu

BRISEL - Euleks je sposoban da sprovede istragu o navodima Saveta Evrope o zločinima i trgovini ljudskim organima na Kosovu i raspolaže programom za zaštitu svedoka u saradnji s članicama Evropske unije, izjavila je portparol u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Kocijančič je to rekla reagujući na ocenu Dika Martija, izvestioca Saveta Evrope, da Euleks nije u stanju da sprovede istragu o tim zločinima i zaštiti svedoke i da je potrebno stvoriti pouzdan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << međunarodni mehanizam za tu istragu. Dik Marti je, u intervjuu frankurtskom dnevniku Vesti, rekao da ne veruje da "Euleks onako kako je primoran da radi danas i kako je danas organizovan, može da izvrši te zadatke da sprovede istragu na ozbiljan način".

Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Ketrin Ešton, ukazala je na to da "Euleks ima iskustvo i sposoban je da obrađuje osetljive i slučajeve na visokom nivou, uključujući i zaštitu svedoka".

Zamoljena da oceni stav organizacije za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč da je nužno postaviti posebnog međunarodnog tužioca, jer Euleks u postojećim okolnostima na Kosovu nije u stanju da sprovede istragu, Maja Kocijančič je uzvratila da za to nema potrebe. Ona je ponovo ukazala na takav stav visoke predstavnice Ketrin Ešton i navela da "Euleks ima znatan broj iskusnih, nezavisnih tužilaca iz država Evropske unije i SAD".

Euleks ima 20 takvih tužilaca, isto kao i, dodala je, "četrdeset nezavisnih međunarodnih sudija po najvišim profesionalnim standardima".

Izvestilac Saveta Evrope Marti je podvukao da je nužno da se stvori pravosudna međunarodna struktura izvan Kosova koja bi mogla i da štiti svedoke i njihove porodice. Marti je ocenio i da "državna pravosuđa i međunarodno pravosuđe u regionu nisu bili sposobni da zaštite svedoke".

"Čim je reč o procesu na visokom nivou ili gde je dodirnut izvestan nivo u kriminalnoj hijerarhiji konstatujemo da svedočenja postaju ne samo teško izvodljiva nego zapravo nemoguća,svedoci i njihove porodice se zastrašuju i bilo je ubistava svedoka", rekao je Marti.

Euleks je u stanju samo da minira istragu, jer su upleteni ljudi koje mora da štiti.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.