Izvor: RTS, 14.Avg.2022, 14:11

EEAS: Zabrinuti smo zbog zapaljive retorike Beograda i Prištine

Evropska spoljnopolitička služba upozorila je da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost.
"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručuje se u saopštenju.

Iz EEAS ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarati o ovim "izazovnim temama" na sledećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.
Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima.
Dodaje se i neophodnost "poštovanja i potpunog sprovođenja" prethodnih sporazuma i ukazuje da "nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona".
U EEAS zaključuju da EU po pitanju situacije na KiM ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Zapaljiva retorika zvaničnika Srbije i Kosova izaziva zabrinutost

Izvor: Beta, 14.Avg.2022

Nedavni porast zapaljive retorike zvaničnika Kosova i Srbije, posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu, izazivaju veliku zabrinutost, saopšteno je danas iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).Visoki zvaničnici dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.