ECTAA poziva EU regulatore da bolje zaštite putnike zrakoplovnih kompanija

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jan.2018, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECTAA poziva EU regulatore da bolje zaštite putnike zrakoplovnih kompanija

BRUXELLES - Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) zbog rekordnog broja propusta u zračnom prometu u 2017. pozvalo je regulatore EU da učinkovitije zaštite putnike od posljedica nesolventnosti zrakoplovnih kompanija.

"Pozivamo Europsku komisiju da uvede adekvatan mehanizam zaštite EU putnika >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << od posljedica prekida u radu zrakoplovnih kompanija. U posljednja tri mjeseca, tri velike europske zrakoplovne kompanije, Air Berlin, Monarch Airlines i Niki, prestale su s radom, ostavljajući za sobom mnoge dislocirane putnike s neiskoristivim kartama bez mogućnosti reklamacije", ističu iz ECTAA-e u objavi od četvrtka.

Iznose i podatke da je zbog prestanka rada britanskog prijevoznika Monarch Airlinesa 750 tisuća putnika s plaćenim kartama ostalo bez mogućnosti da ih iskoriste, dok ih najmanje 180 tisuća s rezervacijama na otkazanim letovima njemačkog Air Berlina neće dobiti povrat novca. Uz to, više od 400 tisuća rezervacija je otkazano zbog prestanka rada austrijskog prijevoznika Niki.

Iz ECTAA-e podsjećaju i na izvještaje Europske komisije iz 2011. i 2013. u kojima je naglašeno da je udio putnika pogođen bankrotima zrakoplovnih kompanija neznatan, ali i da ipak takve krize mogu uzrokovati značajnu štetu tim putnicima.

Po objavi tih izvještaja, Komisija je, kako kažu iz ECTAA-e, zaključila da dodatna pravna zaštita za takve putnike ipak nije potrebna jer već postoji uredba koja pruža odgovarajući pravni okvir za pomoć u slučaju insolventnosti zrakoplovnih kompanija, te je zemljama članicama predloženo da ojačaju nadzor u licenciranju zračnih prijevoznika te da planiraju i uspostave mjere zaštite putnika.

"Tri nedavna kolapsa avio prijevoznika dokazala su suprotno. Putnici sa 'seat-only' kartama na letovima Monarcha i Nikija nisu mogli dobiti povrat novca prema tim prethodnim uredbama, dok je u slučaju Air Berlina došlo do progresivnog zaustavljanja operacija uz veliki broj otkazanih letova za koje putnici nisu imali pravo tražiti povrat novca", napominju iz ECTAA-e.

Pozivaju donositelje odluka da utvrde zaseban obvezujući pravni okvir unutar kojeg bi zračni prijevoznici za slučaj vlastitog kolapsa snosili trošak zaštite putnika. U ECTAA-i smatraju da bi se takav mehanizam zaštite trebao primjenjivati na sve europske avio prijevoznike, a u bliskoj budućnosti i na prijevoznike izvan EU koji lete u zemlje EU-a.

Predsjednica ECTAA-e Merike Hallik ocijenila je da je propast nekoliko zračnih prijevoznika oštar podsjetnik da su zračni prijevoznici krhki te da je vrijeme i da zrakoplovne kompanije ponude jamstva u slučaju financijskih poteškoća, kao što to već rade turističke agencije i touroperatori.

Tu inicijativu ECTAA-e podržala je i hrvatska članica Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA), čiji je predsjednik Tomislav Fain sudjelovao na polugodišnjem sastanku ECTAA-e početkom lanjskog prosinca u Budimpešti, kada se uz ostale teme razgovaralo i o problemima putnika u avio prijevozu, za koje su često posrednici u rezervaciji prodaji karata upravo agencije.

No, UHPA, kako se doznaje, nema podataka ima li i koliko je hrvatskih putnika oštećeno zbog prestanka rada te tri zrakoplovne kompanije, koje su sve letjele prema i iz Hrvatske do 2017.

U ECTAA-inom članstvu su udruge putničkih agencija i turoperatora iz više od 30 europskih zemalja, koje ukupno predstavljaju više od 70 tisuća poduzeća.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.