ECB će pratiti klimatske i kripto strategije banaka

Izvor: B92, 10.Dec.2023, 10:41

ECB će pratiti klimatske i kripto strategije banaka

Evropska unija pojačava ulogu Evropske centralne banke u nadgledanju klimatskih rizika i digitalne imovine u bankarskom sektoru.

Ovaj potez dolazi sa sve većim opsegom rizika s kojima se suočava bankarski sektor, posebno onih povezanih s klimatskim promenama i rastućim sektorom digitalne imovine.

Prema novim ovlašćenjima, odgovornosti ECB-a sada će obuhvatiti nadgledanje strategija tranzicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banaka ka ekonomiji sa neto nultom emisijom ugljenika u naredne tri decenije. Ovakav razvoj događaja stavlja ECB na čelo nadzora dok se banke pripremaju i prilagođavaju promenama u životnoj sredini, što se sve više smatra kritičnim s obzirom na potencijalne finansijske rizike klimatskih promena, prenosi Investitor.

Nadležnost ECB-a je proširena i na nadzor nad uslugama kriptoimovine u vlasništvu banaka. Ova promena odražava rastuću važnost digitalne imovine kao što je bitkoin u finansijskom okruženju i potrebu za snažnim regulatornim okvirima za upravljanje povezanim rizicima, kao što je pranje novca.

Očekuje se da će ovo proširenje ovlašćenja obezbediti pristup evropskih bankarskih regulatora pitanjima vezanim za klimu. Ranije je postojala tenzija oko toga koliko agresivno ECB treba da sprovodi politike vezane za klimu, a neki članovi odbora su bili oprezni u pogledu prekoračenja mandata institucije.

Reforma takođe ovlašćuje ECB da nadgleda poslove operativnog lizinga u vlasništvu banaka. Iako nisu tradicionalno u centru regulatornog fokusa, ova preduzeća predstavljaju jedinstvene izazove.

Odluka EU da ojača ulogu ECB dolazi u širem kontekstu regulatornih prilagođavanja. Na primer, došlo je do smanjenja međunarodnih standarda za bankarski kapital, prvobitno izrađenih kao odgovor na finansijsku krizu 2008. godine. Osim toga, prethodne reforme nisu u potpunosti ispunile očekivanja ECB-a u pogledu procesa provere za više nivoe menadžmenta banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.