EBRD: Srbija napredovala u zaštiti konkurencije

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD: Srbija napredovala u zaštiti konkurencije

LONDON – Srbije je napredovala u zaštiti konkurencije, jednoj od devet oblasti kojima Evropska banka za obnovu i razvoj meri napredak tranzicionih zemalja, objavljeno je u Izveštaju o tranziciji za 2010. godinu.

Kako se navodi u izveštaju, ocena Srbije u uređenju konkurencije popravljena je sa dva na dva plus zbog usklađivanja zakona o zaštiti konkurencije s propisima Evropske unije (EU) i jačanja uloge Komisije za zaštitu konkurencije.

U Izveštaju o >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tranziciji EBRD prati napredak 29 zemalja, a Srbija je među osam država koje su ove godine ostvarile napredak u nekoj oblasti.

EBRD očekuje da će ekonomski opravak Srbije u ovoj godini biti skroman i da će rast bruto domaćeg proizvoda biti oko 1,6 odsto.

Prema ocenama EBRD, inflacija u Srbiji će biti umerena zahvaljujući obazrivoj monetarnoj politici Narodne banke Srbije i posvećenosti održanju stabilnosti domaće valute.

Očekuje se da će Srbija poštovati program u okviru kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali se kao glavni izazov navodi mogućnost da vlada ne smanji potrošnju u skladu sa zacrtanim fiskalnim ciljevima.

Srbija se u okviru aranžmana sa MMF obavezala da izvrši široke reforme javnog sektora, uključujući smanjenje troškova i broja zaposlenih u administraciji i izmene penzijskog sistema, navodi se i dodaje da su te mere neophodne da se obezbede makroekonomski uslovi za održivi razvoj.

Najveći izazovi u strukturnim reformama u Srbiji, ocenio je EBRD, jesu u infrastrukturnim sektorima, posebno u energetici.

Prioriteti u oblasti strukturnih reformi u Srbiji su završavanje privatizacije nekoliko velikih preduzeća i unapređenje uslova za poslovanje, navodi se u izveštaju.

Ocenjuje se i da je privatizacija u Srbiji usporena, ali da je Vlada Srbije preduzela mere da oživi taj proces, posebno u oblastima telekomunikacija i aviosaobraćaja.

Uspešne privatizacije Telekoma Srbije i Jat ervejza biće pozitivan signal posvećenosti Srbije da završi privatizaciju, ocenio je EBRD.

Kako se navodi, neophodno je i značajno ulaganja u razvoj infrastrukture, u čemu bi trebalo povećati učešće privatnog sektora.

Prema navodima Izveštaja o tranziciji, Srbija bi trebalo da u finansijskom sektoru nastavi da jača regulisanje rada finansijskih institucija i razvoj lokalnog tržišta kapitala.

Kako je ocenio EBRD, Srbija je ostvarila značajan napredak u približavanju Evropskoj uniji, a dalje usaglašavanje zakona sa evropskim standardima doneće dodatne koristi Srbiji kada dobije status kandidata za članstvo u EU.

EBRD u Izveštaju o tranziciji napredak država meri u kategorijama privatizacije velikih preduzeća, privatizacije malih preduzeća. upravljanje i restrukturiranje preduzeća, liberalizacija cena, trgovina i spoljnotrgovinska razmena, regulativa konkurencije, bankarstvo, tržišta kapitala i opšte infrastrukturne reforme.

Beta

objavljeno: 17.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.