Džonson: uspećemo i bez sporazuma sa EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2020, 19:47

Džonson: uspećemo i bez sporazuma sa EU

Britanski premijer Boris Džonson poručio je danas da je uveren da će Ujedinjeno kraljevstvo napredovati izvan Evropske unije čak i ako sa Briselom ne bude usaglašen trgovinski sporazum.

U Briselu su danas nastavljeni pregovori dve strane, a uoči sastanka šef britanskog tima Dejvid Frost rekao je da se naporno radi kako bi se došlo do sporazuma, ali da još mnogo toga treba da se usaglasi.

Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pregovarač EU Mišel Barnije istakao je da je njegova želja da buduća saradnja bude otvorena, ali fer.

Najviše problema dve strane imaju sa usaglašavanjem stavova o pravilima konkurencije, o državnoj pomoći pojedinima granama ekonomije, kao i o propisu kojim će se regulisati ribarstvo. Velika Britanija je zvanično napustila Evropsku uniju 31. januara, ali će do 31. decembra važiti ista trgovinska pravila kao dok je bila članica.

Trgovinski sprazum koji bi trebalo da bude usaglašen moraju da usvoje parlamenti svih država članica EU, tako da je sve manje izvesno da će taj posao biti okončan na vreme.

Ukoliko do 31. decembra ne bude usvojen i ratifikovan sporazum, od 1. januara bi EU i Velika Britanija trgovali u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, što podrazumeva uvođenje taksi i kvota, a to znači više cene.

U današnjem saopštenju britanske vlade navodi se da će narednih pet dana biti ključni za eventualno usaglašavanje sporazuma. "Premijer je jasno stavio do znanja da neće prihvatiti nijedan predog kojim se umanjuje status Ujedinjenog kraljevstva kao suverene, nezavisne države", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.