Dunav pod lupom EU

Izvor: 24sata, 13.Nov.2014, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav pod lupom EU

Stručnjaci Prirodno matematičkog fakulteta učestvovaće u ispitivanju kvaliteta vode Dunava sa kolegama iz Instituta za zaštitu životne sredina iz Lajpciga.

ZAGAĐENJE - Reč je o petogodišnjem projektu koji finansira Evropska unija, a prvi rezultati analize očekuju se za šest meseci, kada će biti poznati rezultati fizičke, hemijske i bakteriološke analize dunavske vode, kao i njihov uticaj na zdravlje građana s obzirom na to da je Dunav i izvorište pitke vode >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << za Novi Sad.

- Analizom bi se procenio uticaj grada na kvalitet vode i ekološki status Dunava. Ti podaci mogu se kasnije koristiti za identifikaciju materija koje zagađuju reku i mogu predstavljati problem u gradu koji nema postrojenje za prečišćavanje - izjavila je dr Ivana Todorović, kooridnatorka projekta.

Novi Sad je izabran za studiju slučaja, jer je jedan od većih gradova dunavskog sliva gde se otpadne vode ni na koji način ne prečišćavaju. Stručnjaci će uzimati uzorke vode najsavremenijom opremom, na različitim lokacijama i to pre i posle ulaska otpadnih voda u reku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.