Duma izglasala sporan zakon o privatnosti na Internetu

Izvor: Press, 04.Jul.2015, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duma izglasala sporan zakon o privatnosti na Internetu

Ruski parlament izglasao je danas zakon koji omogućava da se iz pretraživača uklone rezultati pretrage interneta povezani s nekom osobom, ako ta osoba to zatraži.
      Kritičari zakona kažu da bi on mogao da se iskoristi za blokiranje nepovoljnih informacija o vladi ili vladinim zvaničnicima. Mada je sličan propis nedavno usvojila Evropska unija, ruski zakon je strožiji, pošto omogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uklanjanje informacija o javnim ličnostima ili informacija koje se smatraju značajnim za javni interes. Prema novom zakonu, neko može tražiti da se iz pretraživača uklone rezultati istrage o imenu te osobe ako ta informacija "više nije relevantna", ali bez specifikovanja koje linkove žele da se uklone. Najpopularniji ruski pretraživač Jendeks (Yendex) ranije je izrazio zabrinutost da bi zakon mogao da omete njegov rad i da "ignoriše pravo na traganje za informacijom". "Taj zakon sprečava pristup ljudi važnim i pouzdanim informacijama ili čini nemogućim dobijanje takve informacije", naveo je Jendeks u saopštenju prošlog meseca. Poslanik Leonid Levin je u odbranu zakona rekao da će omogućiti efikasno oruđe za smanjivanje ucenjivanja na internetu. On je odbacio optužbe da bi zakon mogao da se iskoristi za ućutkivanje kritika vlade, navodeći da se zakonom pretraživači mogu primorati da uklone linkove, ali ne i originalne veb strane.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.