Dulić: U ekologiju tri mlrd. evra

Izvor: B92, 07.Okt.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: U ekologiju tri mlrd. evra

Madrid -- Srbija je otvorena za investicije u različite oblasti ekološke infrastrukture, kaže ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva Oliver Dulić.

On je naveo da su to obnovljivi izvori energije, postrojenja za prečišćavanje otpladnih voda, regionalne deponije i reciklažni centri.

Prema njegovim rečima, radi se o investicijama koje će u narednih nekoliko godina iznositi oko tri milijarde evra.

Srbija će kao zemlja koja će brzo postati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kandidat za članstvo u EU i kojoj se otvaraju evropski fondovi iskoristiti priliku da isplanira, projektuje i izgradi sva ta postrojenja, kaže Dulić.

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva kaže da je tokom razgovora sa španskom ministarkom za životnu sredinu, ruralne i morske poslove Rosom Agilar "iskoristio priliku da da tačne i precizne podatke gde sve u Srbiji postoji potreba za tim".

Dulić je naglasio da su španske kompanije lideri u svetu kada se radi o postrojenjima za prečišćavanje otpladnih voda, obnovljivim izvorima energije i izuzetno su zainteresovane da dođu u Srbiju.

"Mi ih spremno dočekujemo. Srbija je zemlja bogata biomasom, a španska preduzeća imaju ogromna iskustva u iskorišćavanju biomase u proizvodnji električne energije i grejanja gradova i svakako će biti značajni partneri našim komunalnim preduzećima", naglasio je ministar.

On napominje da će se "Srbija potruditi da svaku špansku kompaniju koja bude želela da investira uputi na prava mesta i da im omogući da brzo dobijaju dozvole i da što pre realizuju svoje investicije".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU KUPUJE OPREME ZA ELEKTRONSKU UPRAVU

Izvor: Kurir, 07.Okt.2011

BEOGRAD - Ministar državne uprave Milan Marković i evropski zvaničnici obišli su IKT opremu koja će doprineti razvoju elektronske uprave u Srbiji, a čiju je nabavku finansirala EU sa 2,5 miliona evra...Ministar Marković je kazao da će oprema biti ''srce'' informatičkog sistema za pružanje usluga...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.