Due: Zapadni Balkan izvoznik bezbednosti

Izvor: RTS, 18.Okt.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Due: Zapadni Balkan izvoznik bezbednosti

Šef Kancelarije UN u Beogradu Piter Due izjavio je da je Srbija regionalni lider i među prvih 10 zemalja u Evropi po doprinosu mirovnim misijama UN. Od regiona koji je iskusio ratove, postali ste izvoznici bezbednosti, ocenio je Due.

Piter Due je u intervjuu Tanjugu rekao da je Srbija prošla veliku transformaciju i ostvarila veliki napredak, posebno u proteklih nekoliko godina.

"Mislim da je toj transformaciji u znatnoj meri pomogao projekat evropskih integracija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je vaš glavni prioritet", rekao je Due i naglasio da UN podržava želju Srbije da se priključi EU.

Ocenio je da je EU i politički i ekonomski pomogla Srbiji, ali i celom regionu, kao i da je znatno doprinela dijalogu Beograda i Prištine.

"To je veoma ohrabrujuće i trebalo bi, na mnogo načina, da bude model za druge regione. Taj napredak je sada donekle usporen, između ostalog i zbog političkog zastoja u Prištini, ali nadamo se da će uskoro biti ubrzan", rekao je Due.

Govoreći o regionalnom okruglom stolu o mirovnim misijama UN, Due je izrazio zadovoljstvo što se taj skup na visokom nivou održava baš u Srbiji, "imajući u vidu njenu sve važniju ulogu u mirovnim misijama".

"Imate više od 200 vojnika i 12 policajaca, uglavnom u Libanu i na Kipru, ali i prisutni ste i u nekim afričkim misijama i veoma je ohrabrujuće to što je Srbija odlučila da uputi vojnike i u Centralnoafričku Republiku. Radite veoma dobar posao", rekao je Due.

Šef Kancelarije UN je rekao da je sveukupna slika regiona vrlo pozitivna, u odnosu na period devedesetih kada je region bio poprište stalnih sukoba i ratova.

"I mi, UN, umesto da šaljemo ovde mirovne snage, pozivamo sada vas da pošaljete mirotvorce. Od uvoza bezbednosti stigli ste do toga da izvozite bezbednost", ocenio je.

Due je, međutim, primetio da i dalje ima incidenata, poput nedavne "skandalozne provokacije na fudbalskom terenu", kao i osetljivih pitanja.

Šef Kancelarije UN je ocenio i da Srbija ima sve veću konstruktivnu ulogu.

Kako je naveo, prilikom poseta zemljama regiona, svaki put čuje pohvale na račun pozitivne uloge Beograda u regionu, što je veoma ohrabrujuće.

Skup "Biti mirotvorac", koji se održava 20. i 21. oktobra u Beogradu, organizuju Odeljenje za mirovne operacije UN i Međunarodni instituta za mir, u saradnji sa Vladom Srbije.

Na skupu će pored domaćina Srbije, učestvovati i delegacije zemalja zapadnog Balkana - Albanija, BiH, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija...

Prisustvovaće i predstavnici međunarodnih organizacija poput EU, OEBS i NATO - sve ukupno 130 učesnika na visokom nivou.

U delegaciji UN biće šef Odeljenja za mirovne operacije Erve Ladsu i njegovi glavni vojni i policijski savetnici.

Jedan od ciljeva skupa je i jačanje regionalne saradnje i ohrabrivanje zajedničkog učešća zemalja regiona, koje bi, prema njegovim rečima, mogle da udruže resurse i upute poljske bolnice, inžinjerce, deminere...

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.