Drucas: Atina za koordinisan stav Srbije i EU pred UN

Izvor: Politika, 30.Jul.2010, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drucas: Atina za koordinisan stav Srbije i EU pred UN

BEOGRAD - Zamenik grčkog šefa diplomatije Dimitris Drucas rekao je danas da se kada je reč o predstojećoj debati o kosovskom pitanju pred Generalnom skupštinom UN Grčka zalaže za koordinisan stav Beograda i Brisela u cilju postizanja kompromisa.

„Namera Grčke je da postoji koordinisan stav Beograda i Brisela. To pretpostavlja iskren, otvoren dijalog bez predrasuda između >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU i Srbije. Budite uvereni da će u tom dijalogu uloga i intervencije Grčke biti presudni za pronalaženje umerenih, iz konsenzusa proisteklih formulacija, koje imaju za cilj postizanje kompromisa, kako bismo mogli da govorimo jedinstveno”, rekao je Drucas u intervjuu Tanjugu uoči posete Beogradu.

Stav i kamen temeljac naše politike je da su na Balkanu neophodna rešenja proistekla iz konsenzusa, kako bi bila održiva, dodao je on.

Drucas će se danas i sutra sastati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem i patrijarhom Irinejom.

On je naveo da se zvanična Atina zalaže za to da se, kada je reč o Balkanu, uključujući i pitanje Kosova, prednost da diplomatiji i konsenzusom postignutim i održivim rešenjima, u okviru evropske porodice.

„Moja poruka biće da moramo da gledamo napred, u budućnost, koja ne može biti ništa drugo do evropska. U to duboko verujem”, rekao je Drucas.

Primećujući da momenat u kome se realizuje njegova poseta specifičan, imajući u vidu da je objavljeno mišljenje MSP, Drucas je naveo da će taj događaj, kao i dalji razvoj situacije, svakako imati dominantno mesto u razgovorima u Beogradu.

„Očekujem uglavnom da čujem stavove srpskog rukovodstva o praktičnim koracima koje treba da preduzmemo nadalje, kako bismo izbegli da se nađemo u ćorsokaku i kako bismo došli opet do jednog političkog procesa dijaloga”, rekao je on.

Iz istog razloga Drucas će, posle Beograda, posetiti i Prištinu.

U vezi s predstojećom debatom o pitanju Kosova u Generalnoj skupštini UN i mogućnosti da Grčka podrži srpsku rezoluciju, Drucas je rekao pitanje Kosova bilo i ostalo posebno političko pitanje.

„Odluka međunarodnog suda rasvetljava određene pravne aspekte ovog pitanja, kao što je to i tražila Generalna Skupština UN. To bi trebalo dakle pre svega da bude prirodni forum, na koji će se vratiti rasprava o ovom pitanju”.

On je dodao da će se razgovori u Beogradu, između ostalog, odnositi i na ovu dimenziju.

Upitan da li Grčka ostaje pri stavi o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, kao što su to potvrdile još četiri zemlje-članice EU, Drucas je rekao da je stav zvanične Atine dobro poznat i da se neće menjati.

„To smo naglasili kada je objavljeno mišljenje i ja to ponavljam i sada”, istakao je Drucas.

Ukazujući da Grčka zauzima posebno mesto u regionu i da prema tome mora preuzeti i posebnu odgovornost, Drucas je rekao da Atina smatra da upravo iz tog razloga inicijativa ‑Agenda 2014 ima dodatnu vrednost.

„Ta inicijativa može da posluži kao katalizator koji će dati dinamiku dijalogu za diplomatsko rešenje. Može da bude kanal za uspostavljanje uloge Evrope. Moramo dati prednost diplomatiji i konsenzusom postignutim i održivim rešenjima, u okviru evropske porodice kojoj pripadamo”, poručio je on.

Upitan koju je vrstu pregovora Grčka imala u vidu inicirajući novi dijalog Beograda i Prištine, o tehničkim ili statusnim pitanjima, Drucas je odgovorio:

„Prošlo je tek nekoliko dana od proglašenja mišljenja MSP u Hagu. Ono što nas zanima je da započne jedan politički proces koji će predstavljati osnovu za naredne korake, ne samo po pitanju Kosova”.

Kako je rekao, Grčku zanima da podjednako naglasi i evropsku perspektivu regiona.

„Ne bih želeo da prejudiciram dalji smer razgovora. Uostalom, dijalog i diplomatija su po definiciji preporučljiv put i želeo bih ovom prilikom da naglasim svoje veliko poštovanje prema političkom rukovodstvu Srbije za odgovoran i konstruktivan stav koji su zauzeli”, rekao je on.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Drucas je rekao:

„U međunarodnim odnosima, jedan od osnovnih pokazatelja kvaliteta odnosa dve države jeste učestalost i nivo poseta koje se razmenjuju. Ako se osvrnete na učestalost poseta u kojima su u skorijoj ili daljoj prošlosti boravili srpski zvaničnici u našoj zemlji, ili grčki u vašoj zemlji, bićete impresionirani”.

On je podsetio da su nedavno u Grčkoj boravili predsednik Srbije i šef srpske diplomatije.

Prema njegovoj oceni, izuzetno su dinamični i ekonomski i kulturni odnosi dve zemlje.

„Grčka zauzima jedno od vodećih mesta na listi stranih investitora u Srbiji. Putem grčkih investicija otvorene su hiljade radnih mesta u Srbiji. Ali i naši kulturni odnosi su na veoma visokom nivou”.

Upitan ima li prostora za jačanje odnosa dve zemlje, Drucas je odgovorio da mogućnosti svakako postoje, ali pod pretpostavkom buduće integracije Srbije u EU.

„Kada i vi započnete, kao što su to učinile i ostale zemlje kandidati, proces integracije evropskih tekovina kroz pojedinačne oblasti, smatram da će biti uočen snažan temelj odnosa koje smo sagradili. Mi ćemo biti spremni da vam pružimo svoja iskustva na svim poljima”, zaključio je Drucas.

Tanjug

objavljeno: 30/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.