Drniški pršut zaštićen u EU

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Dec.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drniški pršut zaštićen u EU

ZAGREB - Hrvatski "Drniški pršut" upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla, shodno odluci koja je danas objavljena u Službenom listu Evropske unije.

Tako je Republika Hrvatska dobila, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog kupusa, Baranjskog kulena, Ličkog krompira i Istarskog pršuta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << još jednu oznaku čiji je naziv registrovan i zaštićen na tržištu EU, prenosi Poslovni dnevnik.

Proces zaštite naziva "Drniški pršut" počeo je u junu 2011. godine, a specifičnost tog delikatesa proizlazi iz određenih karakteristika proizvoda - manje slan ukus, blaga aroma dima i stepen osušenosti, kao rezultat tradicionalnog načina proizvodnje i prilagođavanja lokalnim klimatskim uslovima.

O njegovom međunarodnom prestižu svjedoči podatak da je bio služen na engleskom dvoru prilikom krunisanja kraljice Elizabete II, 2. juna 1953. godine, i ponovo prilikom proslave 50. godišnjice krunisanja.

"Drniški pršut" je sušen svinjski but, soljen krupnom morskom soli, presovan, hladno dimljen i proizveden u vremenskom periodu od minimalno 12 mjeseci. Karakterističnog je izgleda, bez karlične kosti i nožice, kao i dijela kože i masnog tkiva s unutrašnje strane buta, pravilno zaobljenog ruba.

Odlikuje ga ujednačena intenzivna rubin-crvena boja nareska (osim bjeline u području masnog tkiva) i intenzivan miris zrelog, blago dimljenog sušenog svinjskog mesa. U trenutku izbacivanja na tržište "Drniški pršut" mora da ima minimalnu masu od 6,5 kg.

Sve faze proizvodnje moraju da se odvijaju unutar Šibensko-kninske županije, unutar administrativnih granica grada Drniša i susjednih opština Promina, Ružić, Unešić i Biskupija, navodi se u tekstu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.