Drašković: Promenom politike do statusa

Izvor: RTS, 03.Jan.2012, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Promenom politike do statusa

Status kandidata za članstvo u EU ne znači ništa bez promene državne politike, smatra Vuk Drašković. Odustajanje od "vezivanja" za rezoluciju 1244 i pozivanje na nestatusni deo Ahtisarijevog plana, bez priznavanja Kosova, je jedina realna mogućnost za Srbiju, rekao lider SPO-a u intervju agenciji "Beta".

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Srbiji ne znači ništa bez promene državne politike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Čak i ako dobijemo status kandidata bio bi to neki znak milostinje od strane EU, a to nam ništa ne znači bez korenitog preokreta državne politike", rekao je Drašković u intervjuu agenciji Beta.

Drašković kaže da Srbija treba da odustane od "vezivanja" za rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da se pozove na nestatusni deo Ahtisarijevog plana kao najbolju i "jedino realnu" mogućnost.

"Vezivanje za rezoluciju 1244, vezivanje je za poraz i slepu gubitničku politiku. Ono na šta Srbija treba da se pozove i što je najbolja i jedino realna mogućnost jeste nestatusni deo Ahtisarijevog plana", rekao je Drašković.

Taj deo Ahtisarijevog plana, bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti, trebalo bi predložiti kao osnovu za dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, smatra lider SPO-a.

Drašković navodi da su taj plan prihvatile su zemlje EU, uključujući i one koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, SAD, sve druge članice NATO i generalni sekretar UN. Nažalost, taj dokument ne može da dobije pečat SB UN zbog protivljenja Rusije, koja se sa Srbijom "veže za rezoluciju 1244 koja srpskom narodu na Kosovu ne garantuje praktično ništa", smatra lider SPO-a.

Upitan šta bi bila alternativa prihvatanju nestatusnog dela Ahtisarijevog plana, Drašković je rekao da bi Srbija bila "odbačena od Evrope, sa mogućnošću da za desetak godina i u NATO i u EU bude Kosovo, a da Srbija i dalje bude privezana za jednu mrtvu normu u svome Ustavu i jednu mrtvu rezoluciju Saveta bezbednosti UN".

Drašković smatra da "nije patriotizam podsticati mržnju Srba na Kosovu i Metohiji protiv albanske većine na Kosovu i Metohiji", kao i da je politika prijateljstva između Beograda i Prištine, politika ekonomske, kulturne, trgovinske i svake druge saradnje "zapravo najbolja zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Komentarišući pad evroentuzijazma u Srbiji, Drašković navodi da je to posledica "državne propagande i kampanje" koja je usledila posle 9. decembra i odluke lidera EU da za mart odlože davanje kandidature Srbiji.

Nemačka je, za poslednjih 10-ak godina, uputila nekoliko milijardi evra donacija Srbiji, ali je to "sada potpuno zaboravljeno, a u prvi plan su istaknuta ćebad, nekakve konzerve i jedna ikona koja je stigla iz Rusije, da bi se Rusija tim darom promovisala u velikog darodavca i dodatno podstakla strasti jednog dela naroda protiv neprijateljske Evrope", smatra Drašković.

Ocenjujući to kao "politiku slepe ulice, koja će nas skupo koštati", predsednik SPO-a se nada da će građani na predstojećim izborima biti u prilici da "saznaju istinu" i da će posle tih izbora evroentuzijazam biti u porastu, a "istinske proevropske snage" doći u poziciju da određuju državnu strategiju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.