Dovžan za RTV: Za Sloveniju je proširenje strateško pitanje, daćemo maksimalni doprinos tokom predsedavanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2021, 13:03

Dovžan za RTV: Za Sloveniju je proširenje strateško pitanje, daćemo maksimalni doprinos tokom predsedavanja

Proširenje Evropske unije u pravcu Zapadnog Balkana je ključno strateško pitanje budućeg razvoja i potrudićemo se da postane opet važan prioritet tokom predsedavanja, kaže za Radio televiziju Vojvodine, Gašper Dovžan državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Slovenije, koja će prvog jula preuzeti šestomesečno predsedavanje savetom EU.

"Za nas je proširenje strateški odgovor i izazov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa kojima se suočavamo, i naravno, u okviru 27 zemalja imamo one koje drugačije razmišljaju tome, tako da ćemo imati ‘pune ruke posla’. Početkom oktobra ćemo organizovati samit zemalja Zapadnog Balkana i EU i računamo da će ta rasprava doprineti saznanju koliko je važno proširenje ne samo za Zapadni Balkan nego i za EU, njenu bolju otpornost i stratešku autonomiju na duži rok".

Dovžan ističe da pored toga što je odlučan zagovornik procesa proširenja, Slovenija i bilateralno već pomaže zemljama ZB različitim oblicima pomoći od stipendija za studente do konkretnih projekata i tehničkog savetovanja:

"Računamo da ćemo u budućnosti takođe nastaviti sa oblicima sektorske saradnje, verujemo da između EU i država ZB treba smisleno osvežiti saradnju u različitim oblastima sa motivima na obe strane kao i povezanost u infrastrukturnim projektima na polju energetike, i takođe je važno da se te veze grade i među samim državama Zapadnog Balkana, a Slovenija će u okviru EU svakako tome stremiti.

Mogućnosti takođe vidimo i u okviru oporavka od kovida. EU je zemljama ZB zajedno namenila nešto više od 12 mllijardi evra. Slovenija će kao predsedavajuća proces implementacije programa oporavka pokušati da poboljša koliko to bude u njenoj moći, pre svega kroz različite susrete koje ćemo organizovati u Sloveniji, gde ćemo pozivati ministre zemalja Zapadnog Balkana za oblasti za koja mislimo da imamo velike mogućnosti i prilike da saradnju ojačamo. Od ekologije, do pravosuđa i unutrašnjih poslova, pa do opštih pitanja suočavanja sa krizama ilimeđusobnepomoći kada su u pitanju elementarne nepogode."

Na pitanje da li će tokom slovenačkog predsedavanjadoći do ubrzanja dinamike procesa proširenja Dovžan kaže:

"Proces proširenja je svakako obostrani proces. Znamo da je napredak u procesu proširenja uslovljen dinamikom reformi država kandidata. Svakako su države kandidati suočene takođe sa brojnim osetljivim političkim pitanjima koje je potrebno rešavati i tu verujemo da ima prostora za poboljšanje rada na dinamici proširenja.

Sa druge strane i kod EU ima prilično mnogo prostora da ojača svesnost da je pitanje proširenja strateško pitanje, da ga ne bi trebalo tretirati samo kao tačku na dnevnom redu za koju će nestati vremena kada nastupi kriza, već kao odgovor na krizu sa kojom se suočavamo".

Državni sekretar zaključuje da bi Slovenija tokom predsedavanja trebalo da da maksimalni doprinos proširenju, ali i da će u ovom kratkom preostalom periodu portugalskog predsedavanja pomoći da se dođe do međuvladinih konferencija sa Crnom Gorom i Srbijom kao i rešavanja otvorenih pitanja za početak pregovora Severne Makedonije i Albanije koja zavise od mnogih unutrašnjih političkih prilika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.