Dosta su bili u rukama države – sada opet žele privatizaciju

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 07:57

Dosta su bili u rukama države – sada opet žele privatizaciju

Rukovodstvo energetskog koncerna Uniper, koji je Nemačka prošle godine nacionalizovala u jeku krize, ocenilo je da koncern što pre treba opet da se privatizuje.

"Cilj nam je da se Uniper, kao samostalno preduzeće, što brže ponovo vrati u pretežno privatne ruke", izjavila je finansijski rukovodilac Juta Denges u sredu, na skupštini preduzeća, prenosi dpa.

Taj cilj je, kako je rekla, jedan od "ključnih" putokaza u strategiji koncerna.

Ona je podsetila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i na obavezu Nemačke prema Evropskoj uniji da do kraja 2023. svoje učešće u Uniperu smanji na 25 odsto kapitala plus jedna akcija.

"Sledećih meseci ćemo predstaviti naše ideje za to", rekla je Dengesova.

Ona je dodala da je kao direktorka nemačke finansijske agencije učestvovala u spasavanju mnogih preduzeća i "videla da je posle uspešne stabilizacije moguć put u samostalnost".

Naglašavajući da će to uspeti i Uniperu, ona je rekla da je spremna da sa kolegama, posle stabilizacije, koncern dobro provede kroz tu fazu i doprinese da se vrati na put uspeha.

"To uključuje i da se naše preduzeće osposobimo da funkcioniše na tržištu kapitala i saveznoj državi tako pruži prilika da Uniper vrati u private ruke", rekla je Dengesova.

Uniper je upao u probleme pošto je Rusija letos najpre smanjila, a onda i potpuno prekinula isporuke gasa.

Cene gasa su istovremeno višestruko porasle, pa je Uniper gas morao da kupuje od drugih snabdevača i tako realizuje ugovore sa firmama kojima ga je distribuirao, upadajući ogroman gubitak.

Gigantski distributer, koji je mnogo zavisio od Rusije, opskrbljuje više od 100 komunalnih preduzeća i velikih kompanija i tako igra centralnu ulogu u snabdevanju Nemačke prirodnim gasom.

Bankrot Unipera verovatno bi izazvao domino-efekat, odnosno prelio bi se na kupce.

Spasavanje ove Nemačkoj vitalne kompanije državu je koštalo više desetina milijardi evra. Paket pomoći predviđao je dokapitalizaciju od osam milijardi evra i kupovinu akcija Unipera. Nemačka vlada je u procesu postala vlasnik oko 99 odsto akcija Unipera.

Evropska komisija je sredinom decembra Nemačkoj dozvolila da nacionalizuje Uniper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.