»Doping ne vlada fudbalom«

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Sep.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

»Doping ne vlada fudbalom«

Evropska fudbalska unija (UEFA) negirala je da je doping rasprostranjen u profesionalnom fudbalu kao odgovor na studiju koja tvrdi upravo suprotno.

UEFA je analizirala oko 4.000 testova uzetih od 879 fudbalera, a iako su uzorci anonimni, studija je pokazala da je 7,7 odsto igrača imalo visok nivo testosterona. Zbog toga su mnogi mediji spekulisali da to ukazuje na upotrebu anaboličkih steroida, međutim vladajuće tijelo evropskog fudbala ističe da doping ne vlada tim sportom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
"Studija ne pokazuje nikakav naučni dokaz potencijalnog dopinga u fudbalu, posebno zbog prisustva mnogih faktora, nedostatka standardizacije procedure između 12 laboratorija, gdje su testovi obavljeni, kao i količine profila steroida. Takođe, ne postoji mogućnost analize B uzorka, koju zahtijevaju međunarodni standardi. Ta studija jednostavno pokazuje da bi uvođenje bioloških pasoša u fudbalu bilo poželjno jer bi postojala mogućnost dodatnih analiza u slučaju netipičnih rezultata", naglašava se u saopštenju UEFA, koja je dodala da ima veoma organizovan doping program i da se svake godine obavi po 2.000 testova i da su se do sada pojavila samo dva pozitivna nalaza, ali na opijate.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.