Dokument o strateškom pristupu kreiranja javnih politika u pokrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokument o strateškom pristupu kreiranja javnih politika u pokrajini

Dokument o strateškom pristupu kreiranja javnih politika u pokrajini, u oblasti privrede i turizma, predstavljen je u okviru okruglog stola u Skupštini AP Vojvodine. U pripremanju učestvovali su Evropski pokret Novi Sad i Centar za evropske politike iz Beograda.

Strateški pristup u pregovaranju, nastao je iz potrebe da se pojačaju administrativni kapaciteti, kao i da se građani i privreda upoznaju sa budućim obavezama, koje će doneti novi zakonodavni okvir u toku prilagođavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije uslovima Evropske unije, navode u Pokrajinskoj vladi.

"Ovaj dokument je nešto što će ostati ne samo strateška obaveza našeg sekretarijata u ovom mandatu, nego će ostati nekom narednom sekretaru, narednom mandatu, da prema njemu iskoristi maksimume benefita koje pregovarački proces može da donese za resor privrede, turizma, rada i zapošljavanja koji su u našoj nadležnosti", kaže Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Akcenat sastanka bio je na tome da se pravila prilagode praksi.

"Pet pregovaračkih poglavlja smo predali, neka od njih čak pre godinu i po dana i o njima se najviše govori. To je dakle poglavlje broj 9, finansijske usluge, ali i poglavlje koje je jedno od nosećih u smislu sloboda, a to je sloboda kretanja kapitala, poglavlje 4. Ali smo mi predali i poglavlje o slobodi kretanja radnika, kao i poglavlje o transportu i poglavlje o transevropskim mrežama", navodi Tanja Mišćević, šefica tima za pregovore.

"Propisi o subvencijama, odnosno o državnoj pomoći, svaki nivo vlasti ima svoj budžet i daje svoje subvencije, znači svi moraju da znaju šta se od nas kao od države očekuje da se onda ne bismo iznenadili u jednom trenutku kad dođemo blizu i uđemo u EU, šta je to što se dešava", ističe Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta.

Pokrajinska vlada i Vlada Srbije potpisale su protokol o saradnji u evrointegracijama još u oktobru, a očekivanja su da će se do kraja nedelje, od pet spremnih poglavlja završiti dva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.