Dogovori bez potpisa?

Izvor: RTS, 20.Jun.2011, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovori bez potpisa?

Tokom dijaloga Beograda i Prištine neće biti potpisivani sporazumi, već će dogovore objavljivati predstavnik EU Robert Kuper, piše "Koha ditore". EU je, navodi list, hteo da izađe u susret Beogradu, koji ne želi sporazume sa subjektom koga ne priznaje.

Postoji mogućnost da u razgovorima predstavnika Kosova i Srbije ne budu potpisivani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sporazumi, već da dogovore dve strane, objavljuje predstavnik EU Robert Kuper, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

Prema pisanju lista, EU je želeo da izađe u susret zahtevima Beograda da se ne potpisuju sporazumi, već da se o postignutim dogovorima "formulišu izjave".

"Pošto EU i Srbija ne priznaju Kosovo kao državu i kao subjekat koji može da potpiše sporazume, a sa druge strane Kosovo neće prihvatiti da u njegovo ime sporazum potpiše Unmik, EU će na jednom papiru staviti pitanja oko kojih je dogovoreno rešenje, dok će se Priština i Beograd obavezati da ih ostvaruju", naveo je list.

Neimenovane zapadne diplomate su za dnevnik rekle da je šefica kosovske delegacije Edita Tahiri mnogo spremnija da prihvati predloge, nego šef beogradskog tima Borislav Stefanović.

"Često se dešava da gospođa Tahiri preuzima ličnu odgovornost, možda i imajući u vidu njenu političku funkciju i bliskost s premijerom Tačijem, dok gospodin Stefanović, iako se ponaša vrlo konstruktivno, u najvećem broju slučajeva kaže da treba da se konsultuje s Beogradom pre nego što nešto prihvati", rekao je izvor dnevnika.

U EU smatraju da je sada vreme da se vide prvi rezultati dijaloga u nekim "manje problematičnim temama" što bi pomoglo Srbiji da na jesen dobije status kandidata za EU i da se otvori put da se što brže otvori pitanje statusa severa Kosova, mahom naseljenog Srbima.

Prilikom razmatranja tog pitanja, prema zapadnim diplomatama, treba poći od situacije na terenu, a ne od paketa Martija Ahtisarija. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.