Izvor: Radio 021, 02.Jul.2019, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor EU lidera: Fon Der Lejen prva žena na čelu Evropske komisije, Borelj menja Mogerini

Posle trodnevnih maratonskih razgovora, lideri EU predložili i Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke, a Šarla Mišela za prvog čoveka Evropskog saveta.

Getty ImagesUrsula fon der Lejen

Lideri zemalja Evropske unije predložili su nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za funkciju predsednice Evropske komisije.

Posle „maratonskog" samita koji je trajao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tri dana, Fon der Lejen je postala prva žena predložena za ovu funkciju.

Ona je bliska saradnica nemačke kancelarke Angele Merkel, a predstavlja neku vrstu iznenađenja pošto prethodni kandidati, za koje se smatralo da imaju veće šanse, nisu dobili potrebnu podršku.

Ipak, da bi ona bila izabrana na ovu funkciju, potrebno je da predlog podrže i poslanici Evropskog parlamenta.

Kristin Lagard, dosadašnja predsednica Međunarodnog monetarnog fonda, predložena je za predsednicu Evropske centralne banke.

Ko je okrenuo leđa „Odi radosti" Evropski izbori: Teški dani za vladajuće stranke

Na ovom mestu sada se nalazi Mario Dragi, kojeg mnogi smatraju zaslužnim za očuvanje evra tokom dužničke krize u evrozoni.

Lideri EU imali su zadatak da predlože nove ljude za pet čelnih funkcija u Uniji.

„Odredili smo ceo paket pre zasedanja Evropskog parlamenta", rekao je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

On je dodao je Nemačka bila uzdržana kod predlaganja Fon der Lejen zbog nekih unutarkoalicionih pitanja, ali je istakao da ona ima podršku Merkel.

Tusk je naveo i da postoji „savršena rodna ravnoteža".

Šarl Mišel, liberalni belgijski premijer, kandidat je da zameni Tuska, dok je Španac Đozep Borelj predložen za mesto visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost na kojem se do sada nalazila Federika Mogerini.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.