Dodik: RS neće dovoditi u pitanje svoj status zbog EU

Izvor: Blic, 13.Sep.2010, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: RS neće dovoditi u pitanje svoj status zbog EU

Republika Srpska (RS) neće dovoditi u pitanje svoj status zbog približavanja Evropskoj uniji (EU), istakao je predsednik vlade RS Milorad Dodik u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

On je objasnio da RS nije spremna za velike promene Ustava Bosne i Hercegovine (BiH), ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je spremna da glasa za promene, koje nalaže Evropski sud, a koje se tiču toga da recimo svi građani BiH treba da imaju pravo da se kandiduju za predsednika.

Odgovarajući na pitanje o reformama koje se blokiraju u parlamentu BiH i koje usporavaju prilbližavanje EU, Dodik je rekao da Uniji prilaze zemlje koje to žele i koje su ispunile potrebne preduslove.

"Niti EU, niti međunarodna zajednica prisiljavaju ove zemlje na nešto. To je samo u Bosni tako", rekao je Dodik.

On je objasnio da načelno u BiH postoji želja za pristupom EU, ali formalno nije nikada o tome odlučeno.

"U RS postoji značajna podrška priključivanju. Međutim, postoji, takođe i skeptičnost. Ja sam lično za evropski put. On međutim ne vodi promeni političkog sistema", ukazao je on.

Dodik je na pitanje da li su reforme uslov za priključenje Uniji, odgovorio da nisu, već da je uvek reč o nekim evropskim principima, koji nigde nisu ustoličeni.

Predsednik vlade RS je, takođe, ocenio da je došlo do jedne vrste "srebrenizacije" rata.

"Bošnjaci su se stilizovali u žrtve rata i žele da se revanširaju, tako što će Srbe predstaviti kao "genocidni narod", objasnio je on.

Na pitanje o njegovoj izjavi da u Srebrenici nije ubijeno više 7.000 ljudi, kao što tvrdi Haški Tribunal, već 3.500, Dodik je rekao da je pogrešna politika insistiranje na brojkama.

"Kada je Pedi Ešdaun bio visoki predstavnik, on je prisilio vladu da potpiše jedan izveštaj, koji je sam sastavio. Nakon toga je komisija pronašla da je od navodno mrtvih 500 ljudi u životu", rekao je on dodavši da hiljadu žrtava nije stradalo u Srebrenici već na drugim ratnim poprištima.

"Ne poričem da je to bio zločin. Ali mora da postoji želja da se sazna istina. To se sve samo uklapa u stereotip. Od legende da je u ratu stradalo 300.000 muslimana, fabrikovala se inicijativa protiv Srbije. U stvarnosti je ceo rat koštao 96.000 ljudskih života, od toga 30.000 Srba.", istakao je Dodik.

On je rekao da se prećutkuje da u Sarajevu sada živi 95 procenata muslimana, a da je pre rata bilo 40 procenata Srba i naveo podatak da se u Bosni u poslednjih deset godina izgradilo više od 1.100 džamija.

Dodik je ocenio da je visoki predstavnik u BiH zadužen prvenstveno za sprovođenje Dejtonskog sporazuma u njegovoj osnovnoj formi.

"Mi smo u BiH i sa time nemamo nikakav problem. Međutim u Bosni kakvu zamišlja visoki predstavnik Valentin Incko nećemo ostati.", istakao je Dodik podsetivši da su u prošlosti visoki predstavnici koristili pravno i političko nasilje, ignorisali Dejtonski sporazum i ponizili RS.

Dodik je, takođe rekao da angažman visokih predstavnika ima i poslovnu pozadinu.

"Svaki visoki predstavnik je nakon svog odlaska ostavljao dominaciju zemlje iz koje dolazi. Sa Austrijancem Volfgangom Petričem su došle austrijske banke. Nemac Kristijan Švarc- Šiling je čak i lično stupio u poslovne veze sa muslimanom Ejupom Ganićem, koji Srbe smatra ratnim zločincima", naveo je Dodik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.