Dodik: Možemo i bez Evropske unije

Izvor: Press, 13.Sep.2010, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Možemo i bez Evropske unije

Republika Srpska nastaviće da postoji i ukoliko se dogodi da bude izolovana i okružena samo zemljama članicama Evropske unije (EU), rekao je u intervjuu za današnje izdanje dnevnika "Frankfurter rundšau" (Rundschau) predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik Na opasku da se u Beogradu doduše >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << često govori da Srbija "neće dati Kosovo za člansto u EU", ali da se RS ne pominje, Dodik je rekao da "to i ne mora da se pominje" i da Republika Srpska "ni samu sebe neće dati za članstvo u EU".
Na pitanje kada će biti održan više puta najavljivan referendum o nezavisnosti Republike Srpske, njen premijer je ukazao da ona ima "Zakon o referendumu koji odgovara najvišim evropskim standardima".
"Ne isključujem da će, kada budu ispunjeni neki spoljni minimalni zahtevi, doći do glasanja o nezavisnosti. Posebno posle zbivanja oko Kosova to je naše legitimno pravo. Ali, mi nismo avanturisti", rekao je Dodik.
Upitan da li "BiH, da li RS može da postoji kao ostrvo okruženo članicama EU, kao što je Švajcarska", Dodik je rekao da zemlja "kao Švajcarska sigurno neće biti, ali da je to u principu moguće".
"Ali, primenu sile ja isključujem. Zato sam za prisustvo međunarodnih trupa u zemlji. No, politički ništa ne isključujem.
Ako neko misli da treba da nas izoluje - neka izvoli", rekao je Dodik.
Mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu nije, prema rečima premijera, promenilo poziciju Republike Srpske unutar BiH, ali je "pokazalo da međunarodna zajednica ima dvostruka merila".
"Mi podržavamo teritorijalni integritet Srbije i trenutno poštujemo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Konačna odluka o Kosovu će pak imati uticaja na našu poziciju", naveo je Dodik.

Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dodik: možemo i bez EU

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 13.Sep.2010

Republika Srpska nastaviće da postoji i ukoliko se dogodi da bude izolovana i okružena samo zemljama članicama Evropske unije (EU), rekao je u intervjuu za današnje izdanje dnevnika "Frankfurter rundšau" predsjednik Vlade Republike SrpskeMilorad Dodik. .Na opasku da se u Beogradu doduše često...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.