Dodik: Ka EU bez centralizacije BIH

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ka EU bez centralizacije BIH

Banjaluka -- Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da proces evropske integracije ne sme biti zloupotrebljen za "nepotrebnu centralizaciju" BIH.

Kabinet predsednika RS je saopštio da je Dodik na sastanku sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom ponovio opredeljenje za evro-integraciju BiH.

On je, takođe, ukazao na važnost poštovanja i primene Dejtonskog sporazuma koji je BiH uredio kao složenu, decentralizovanu državu ravnopravnih entiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i naroda.

Dodik je, navodi se dalje, Incka obavestio da bi zakonodavna i izvršna vlast u RS trebalo da budu formirane do kraja decembra, ocenivši da bi se brzo mogla formirati vlast i na nivou BIH "ako bi se svi fokusirali na pitanja koja nisu sporna ni za koga".

Predsednik RS je obavestio visokog predstavnika da je šteta od ovogodišnjih poplava u RS oko pola milijardi maraka.

Dodik se, zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem založio u Banjaluci za održiv povratak svih izbeglica svojim domovima i naglasili da lideri u regionu moraju da rade na pomirenju i uspostavljanju demokratskih odnosa.

Dodik je, ističući zadovoljstvo što se po drugi put sastaje u Banjaluci sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem, rekao da je dijalogom moguće rešiti prisutne probleme.

Dodao je da je sastanku sa Josipovićem prisustvovalo i više predstavnika različitih udruženja izbegličke populacije i predstavnika privrede.

Predsednik RS je naveo da bi ukratko poruka s ovog sastanka bila da je povratak Hrvata u RS bezbedan i da oni, ako žele, mogu da se vrate.

"Pozivam izbegle Hrvate da se vrate u RS. Njihova je odluka da li to žele da učine. Ja sam spreman da im garantujem bezbednost i spreman sam da se pojavim bilo gde u Hrvatskoj da ih pozovem", rekao je Dodik.

On je naglasio da isto tako očekuje da će se i u Hrvatskoj obezbediti uslovi da se vrate izbegli Srbi i da im se na pravi način reše statusa pitanja.

"Mislim da je pitanje povratka ono koje će na najbolji način izbalansirati odnose između dve zemlje", rekao je predsednik RS.

On je izjavio da je bilo reči i o privrednoj saradnji, jer je povećan obim razmene proizvoda između RS i Hrvatske od poslednje Josipovićeve posete RS.

"Očekujem da će ekonomska saradnja biti povećana i posle ovog susreta", rekao je Dodik.

Josipović je rekao da mu je drago što je večeras u Banja Luci sa ljudima koji dele isto mišljenje da svi lideri u regionu moraju raditi, u prvom planu, na pomirenju i uspostavljanju demokratskih odnosa i uslova da se svako može vratiti svome domu.

"Saglasili smo se svi skupa da i BiH i Hrvatska i Republika Srpska imaju puno toga da naprave da omogućimo povratak svakom čoveku, koji želi da se vrate, i da im se omogući održiv povratak", rekao je Josipović.

On je ukazao da narodi i države na ovom području imaju puno toga zajedničkog i da mogu ostvariti saradnju i razumevanje.

"Sigurno da će dolazak predsednika Dodika i njegov razgovor sa udruženjima, koja brinu o povratku izbeglica u Posavinu, ali i u celu RS, biti vrlo važan korak", rekao je Josipović.

On je obećao da će i Hrvatska omogućiti da se sve izbeglice, bez obzira na nacionalnost, vrate i da imaju održivi povratak.

"Politika održivog povratka je nešto što sve države trebaju preuzeti na sebe", rekao je Josipović, dodajući da će sve to doprineti daljem otopljavanju odnosa i daljem širenju mogućnosti saradnje i povratka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Džombić: Nova vlada RS do kraja decembra

Izvor: Blic, 06.Dec.2010

BANJALUKA - Mandatar Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić izjavio je večeras da će nova entitetska vlada biti izabrana do kraja decembra kada bi trebalo da budu usvojeni i ekonomska politika i entitetski budžet za iduću, 2011. godinu. ..Džombić je novinarima izjavio da je Visokog predstavnika...

Nastavak na Blic...

Upoznali Incka sa tokom formiranja vlasti

Izvor: RSplaneta.com, 07.Dec.2010, 13:27

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, tokom razgovora sa visokim predstavnikom u BiH, Valentinom Inckom, danas u Banjaluci, naglasio je da proces evropskih integracija BiH ne smije da bude zloupotrijebljen za nepotrebnu centralizaciju zemlje i promjenu njenog unutrašnjeg uređenja. Predsjednik...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.