Dobre vesti za Mađare

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 21:45

Dobre vesti za Mađare

Evropska unija danas je deblokirala oko dve milijarde evra iz fondova namenjenih Mađarskoj.

Do toga je došlo nakon što je vlada premijera Viktora Orbana ostvarila napredak u vezi sa uslovima koji se odnose na obrazovanje i rodnu ravnopravnost.

Sredstva su deo ukupnog iznosa od oko 30 milijardi evra koje je EU odlučila da zamrzne Mađarskoj pre više od godinu dana, pre svega zbog situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vezi sa vladavinom prava i korupcijom, preneo je Blumberg.

U decembru je deblokirano 10,2 milijarde evra, nakon što je Budimpšta ispunila određene zahteve Brisela koji se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Portparol Evropske komisije Stefan de Kersmaker navodi da je odobrenjem najnovije tranše, visina sredstava kojima EU i dalje blokira pristup Mađarskoj pala na oko 19 milijardi evra. Otprilike polovina od toga su grantovi i zajmovi za oporavak od kovida, a druga polovina su takozvani kohezioni fondovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.