Izvor: B92, 20.Sep.2012, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobićemo datum kad budemo spremni"

Novi Sad -- Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić kaže da više skepticizma prema novoj vladi ima unutar Srbije nego u EU.

Ona je izjavila da su male šanse da Srbija ovog decembra dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom i da od izveštaja EU o Srbiji može da se očekuje konstatacija da je napredak ograničen.

Ona je gostujući večeras na Radio-televiziji Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla da će Srbija dobiti datum kada bude spremna.

"Niko, pa ni Evropska komisija ne može da konstatuje da je Srbija učinila toliko veliki napredak u procesu evropskih integracija da bi mogla u decembru da dobije datum pregovora", rekla je ona.

"Male su šanse da za decembar dobijemo datum pregovora, ali ne želim da licitiram o datumima. Dobićemo datum kada budemo spremni."

Sledeća šansa je mart, jun i decembar sledeće godine. Ja bih volela da bude što pre, ali budimo realni i nemojmo da podižemo očekivanja i sebe dovodimo u nezgodan položaj", istakla je Grubješić.

Potpredsednica vlade za evropske integracije, koja je prethodnih dana boravila u Briselu gde se sastala sa predstavnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije, na pitanje da li se od naše zemlje zahteva potpisivanje sporazuma sa Kosovom kao uslov za priključenje EU odgovorila da tako nešto nije spomenuto u razgovorima.

"Takav uslov ne postoji ni u jednom zvaničnom dokumentu Evropske komisije i Evropskog saveta. Potpisivanje bilo kakvog ugovora niko nije spomenuo ni u razgovorima, jer je osnovni cilj Evropske komisije proširenje, zbog čega i postoji komesar za proširenje", rekla je Grubješić i dodala da je politika proširenja cilj Evropske komisije.

Ona je istakla da je u Briselu pozdravljena spremnost nove srpske vlade da se nastavi i ubrza proces evropskih integracija i dodala da više skepticizma prema novoj Vladi postoji unutar Srbije nego u EU.

"Poručili su da neće suditi o novoj vladi samo po rečima, već po delima. Ova vlada mora na delima da dokaže da je proevropska i da ima nameru da ubrza proces EU integracija", izjavila je Grubješić.

Ona je podsetila da se Vlada Srbije obavezala da će primeniti sve što je prethodna Vlada dogovorila u tehničkom dijalogu i da će otvoriti politički dijalog sa Prištinom na najvišem nivou.

"Prvo bi trebalo definisati šta znači normalizacija odnosa sa Kosovom, jer se to različito tumači u Srbiji i izvan nje. Za nas to znači najpre tehnički dijalog, sprovođenje tehničkog dijaloga i otvaranje političkog dijaloga", objasnila je ona.

Grubješić je, na pitanje šta može da se očekuje od izveštaja EU o Srbiji, rekla da može da se očekuje konstatacija da je napredak ograničen, ali ne i da ništa nije urađeno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Male šanse za datum pregovora u decembru

Izvor: Akter, 20.Sep.2012

Potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da su male šanse da Srbija ovog decembra dobije datum za početak pregovora sa EU

Nastavak na Akter...

Grubješić: Ove godine male šanse za dobijanje datuma za pregovore sa EU

Izvor: Telegraf.rs, 21.Sep.2012, 09:27

- Nemojmo da podižemo očekivanja, Srbija će dobiti datum kada bude spremna - kaže potpredsednica Vlade za evropske integracije, konstatujući da nije realno da se to dogodi već u decembru

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.