Dobar primer korišćenja fondova Evropske unije

Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar primer korišćenja fondova Evropske unije

Vojvođanski vinari i turizmolozi, uz predstavnike Vlade AP Vojvodine i lokalnih samouprava iz Bačke, boravili su u poseti vinariji Fric (Fritz) u Seksardu (Szeksz?rd), sedištu županije Tolna na jugu Mađarske, upravo kada se u ovom gradiću održavala manifestacija „Dani vina i vinogradarstva“.

Ovu studijsku posetu organizovala je Regionalna razvojna agencija Bačka kako bi pokazala dobar primer „severnih komšija“ u korišćenju evropskih fondova. Seksardska regija >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je inače poznata kao jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Mađarskoj.

Vinarija „Fric“ osnovana je 1999. godine, a uz novčanu pomoć iz fondova EU, blizu milion i po evra, uspela je da unapredi tehnologiju pravljenja i skladištenja vina, a od samog kompleksa vinarije da napravi izuzetnu turističku destinaciju. Pored starog podruma u kojem je napravljena jedinstvena sala za degustaciju vina, u etno-stilu je urađena terasa - vidikovac s pogledom na vinograde, ali i dograđene brojne sale za ručavanje. Pre 15 godina ova vinarija je počela skromno sa samo jednim hektarom vinograda, da bi danas ubirali plodove različitih sorta grožđa sa čitavih 30 hektara. Ova regija je poznata po crvenim vinima, a domaćini su posebno ponosni na najstariju sortu grožđa „kadarku“.

Regionalna razvojna agencija Bačka organizovala je ovu posetu kako bi se naši vinari upoznali sa iskustvima mađarskih kolega u oblasti korišćenja fondova Evropske unije za unapređenje proizvodnje vina i razvoj seoskog turizma, kao i sa organizacijom lokalnih turističkih manifestacija koje afirmišu vinske regije i razvoj vinskog turizma. Inače, Regionalna razvojna agencija Bačka organizuje redovne obuke o preduzetništvu, nakon čega se dobija licencirani sertifikat, koji omogućava apliciranje za određene vrste pomoći u poslu. Agencija nudi savete i polugodišnji monitoring, praćenje rada preduzeća kao i mogućnost finansiranja nepovratnim sredstvima.

Osnova delovanja Regionalne razvojne agencije Bačka vezana je za: jačanje institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava, unapređenje i podršku u realizaciji razvojnih programa i projekata na lokalnom i regionalnom nivou, osnaživanje ljudskog kapitala kroz programe obuke i stručnog usavršavanja, i to posebno u okviru oblasti jačanja malih i srednjih preduzeća, projektnog menadžmenta, kao i u okviru podrške razvoju poljoprivrede, razvoju turizma i drugim sektorima vezanim za unapređenje društveno-ekonomskog razvoja Bačke.

- Srbija još uvek ne može da koristi evropske fondove, ali će to moći za godinu dana, a do tada se valja pripremiti. Izrada ozbiljnog projekta traje oko pola godine. Mi nudimo pomoć u izradi projekata. Kroz naše programe trebalo bi da se realizuje oko dva miliona evra bespovratnih sredstava za projekte lokalnog ekonomskog razvoja za Bačku u oblasti preduzetništva. Ovde naši vinari mogu da se upoznaju na konkretnom primeru kako se dolazi do finansijskih sredstava kroz projekte za korišćenje evropskih fondova, rekao je Srđan Vezmar, direktor Regionalne razvojne agencije Bačka. Vezmar je istakao i da se uskoro otvara kancelarija Regionalne razvojne agencije Bačka u Briselu, što će omogućiti još efikasnije delovanje kroz konzorcijume za tendere EU, kao i za projekte.

Po njegovim rečima, Regionalna razvojna agencija Bačka već ima veoma snažnu podršku belgijske regije Valonije, što je od velikog značaja jer se ostvaruje saradnja na konkretnim projektima.

Studijska poseta Seksardu podrazumevala je i obilazak prvog multimedijalnog centra vinogradarstva u oblasti Tolna, za koji je ovaj grad takođe dobio nepovratna sredstva iz EU i koji je najbolji primer učešća i lokalne zajednice u sveukupnom ekonomskom razvoju.

Vinski putevi Srbije

- Vinski putevi Srbije projekat je koji je pokrenut pre četiri godine kako bi se inicirao organizovani razvoj vinskog turizma u Srbiji. Prikupljanje podataka na terenu o turističkim objektima na vinskim putevima - vinarije, vinoteke, podrumi, udruženja vinara i drugo, podstaklo je formiranje devet Vinskih puteva Srbije:

Subotica, Fruška gora, Vršac, Podunavlje, Negotin, Šumadija, Župa, Niš - Knjaževac, Jagodinsko vinogorje, kao i Vinske oaze. Odabrano je 109 vinskih pozicija u zemlji koje su obeležene saobraćajnom turističkom signalizacijom. Vidljivost vinskih turističkih sadržaja je značajno povećana, a turistička signalizacija je kako direktno, tako i indirektno podstakla razvoj pojedinih vinskih turističkih sadržaja i prateće turističke ponude na Vinskim putevima. Pored zakonske regulative koja treba da podstakne ruralni razvoj i kroz razvoj vinskog turizma, jedan od narednih zadataka je organizovano upućivanje turista i posetilaca na vinske puteve, istakla je za Danas turizmološkinja Ana Pandžić iz udruženja „Vinski putevi Srbije“, koja je boravila u Seksardu na poziv Regionalne razvojne agencije Bačka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.