Đurić: Platforma ne traži priznavanje KiM

Izvor: Studio B, 15.Dec.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Platforma ne traži priznavanje KiM

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavo je da pregovaračka platforma EU za poglavlje 35 o Kosovu koje je juče otvoreno ne traži priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine, ali da predstoje teški pregovori.

Prema njegovim rečima, u dokumentu koji pokazuje zajedničku poziciju EU traži se primena >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i pregled do sada postignutih sporazuma, pri čemu se "ostavlja prilično veliki prostor i institucijama EU i državama da oni tumače na koji način treba da budu sprovođeni sporazumi".

"Naravno da u tom procesu ima određenih rizika. Ali zato je važno da na našu stranu što više pridobijamo međunarodnu zajednicu", rekao je Đurić za RTS.

Poglavlje 35 je za nas izuzetno teško, zato što na neki način povezuje proces normalizacije sa našom južnom pokrajinom i evropske integracije Srbije, ocenio je on.

"Međutim, mi smo pokazali da je moguće da kao pouzdan partner kao strana koja sprovodi sporazume uprkos opstrukcijama iz Prištine napredovati u evropskim integracijama. I jučerašnji dan to pokazuje", rekao je Đurić.

On kaže i da je došlo je do izvesnog ublažavanja u odnosu na prvi nacrt.

"Međutim, s obzirom da je veliki broj članica EU priznalo nezavisnost nema sumnje da su teški pregovori pred nama".

S druge strane, platforma nigde od Srbije ne traži da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a kada je reč o normalizaciji odnosa, za Beograd to znači "nomralizaciju odnosa sa našom južnom pokrajinom," naveo je Đurić.

"Mi ne želimo da potenciramo razlike sa Prištinom. Znamo da se oko statutsa ne slažemo niti ćemo se u skorijoj budućnosti složiti, ali ono oko čega moramo da se složimo je da ljudi mogu da žive normalno da institucije funkcionišu", rekao je on.

Komentarišući činjenicu da je Poglavlje 35 blokirajuće, Đurić je rekao da sva poglavlja u pristupnim pregovorima nose mogućnost da ukoliko postoje velika neslaganja između zemlje koja želi prijem i zemalja koje o tome odlučuju taj proces bude zaustavljen.

"Ali ne treba da razmišljamo na taj način, već kako da približimo stavove i pridobijemo druge za naše stavove, što je uspešno rađeno prethodne dve godine. Najbolji pokazatelj da to radimo je što, uprkos stravičnoj opstrukciji Prištine, Brisel i dalje vidi Beograd kao stranu koja poštuje dogovore i sporazume i kojoj pruža ruku evropskih integracija", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić: Platforma ne traži priznavanje Kosova, predstoje teški pregovori

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Dec.2015

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavo je da pregovaračka platforma EU za poglavlje 35 o Kosovu koje je juče otvoreno ne traži priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da predstoje teški pregovori...Prema njegovim rečima, u dokumentu koji pokazuje zajedničku poziciju EU...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.