Đurić: EU za Srbiju nije cilj sama po sebi

Izvor: B92, 25.Dec.2015, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: EU za Srbiju nije cilj sama po sebi

Kosovska Mitrovica -- Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da nakon ZSO na sto moraju doći i druga pitanja, poput položaja i imovine SPC na KiM.

Osim toga, kako kaže, tu su i pitanja srpske privatne i društvene imovine, nestalih, priznavanja univerzitetskih diploma i druga pitanja.

"Nakon ZSO, moraju se na sto staviti pitanja položaja i imovine SPC, srpske privatne i društvene imovine, nestalih, priznavanja diploma univerziteta izmeštenog u Kosovsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mitrovicu i mnoga druga pitanja čije će se rešavanje na najkonkretniji način odraziti na položaj srpske zajednice na KiM", rekao je Đurić.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM je u intervjuu za novogodišnji broj mitrovičkog „Jedinstva“ rekao da je stvarni cilj - ekonomski snažna Srbija sa osnaženim međunarodnim uticajem i kredibilitetom, jer samo takva Srbija može efikasno da štiti svoje državne i nacionalne interese, uključujući i naše legitimne interese na KiM.

EU za Srbiju nije cilj sama po sebi, rekao je Đurić i istakao da ona treba da srpskom narodu omogući da živi u uređenom i prosperitetnom društvu u kojem će biti ovaploćene civilizacijski najnaprednije evropske vrednosti i standardi, tako da i proces pristupnih pregovora treba doživljavati kao niz koraka ka stvaranju takvog društva.

Đurić je izjavio da se nalazimo, ne na kraju, već na početku procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Do sada je Priština decidno odbijala da razgovara o stvarima za koje su Srbija i srpski narod najviše zainteresovani, iako je u samom temelju prvog briselskog sporazuma princip da se pitanja od interesa za obe strane neće rešavati unilateralnim potezima“, rekao je on.

To će naravno morati da se promeni ukoliko prištinska strana i EU, kao posrednik u dijalogu, iskreno žele stabilizaciju prilika u regionu, naveo je Đurić.

On je ocenio da je jasno da je u Prištini došlo vreme za političku smenu generacija i da su neki od političkih lidera Albanaca do te mere opterećeni svojom ratnom prošlošću da predstavljaju prepreku uspostavljanju normalnih političkih procesa na Kosovu i Metohiji.

Razumljivo je u neku ruku to što oni čine sve da produže svoj politički vek, pa, ako hoćete, i vreme na slobodi. Na međunarodnoj zajednici koja u velikoj meri upravlja političkim procesima u pokrajini je da taj otpor slomi, istakao je Đurić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.