Đurić: Beograd tražio razgovore o životnim pitanjima

Izvor: Studio B, 07.Maj.2013, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Beograd tražio razgovore o životnim pitanjima

Beograd je od Evropske komisije zatražio da sa Prištinom počnu razgovori o životnim pitanjima značajnim za kosovske Srbe i SPC u pokrajini, a koja nisu rešena Sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova,

Član tima Marko Đurić. Đurić, koji je i savetnik predsednika Srbije, takođe je naveo da je delegacija Beograda došla u Brisel sa sveobuhvatnim planom koji osigurava da Zajednica srpskih opština ima upravo onakva prava kakva su predviđena Sporazumom kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bi osigurala da primena sporazuma bude u duhu parafiranog sporazuma.

Prema rečima Đurića, zvanice EK nisu imale nijednu značajniju primedbu na sveobuhvatnu viziju primene plana koju je beogradski tim izneo.

"Od predstavnika EK sa kojima smo razgovarali nismo čuli nijednu zančajniju primedbu na obilje argumenata koje je naša strana iznosila kao i na sveobuhvatnu viziju kako treba da izgleda sporazum o primeni postignutog dogovora", kazao je Đurić novinarima u Briselu.

Prema njegovim rečima, sada je red na albanskoj stranu da ovim pregovrima pristupi konstruktivno i da pokaže razum.

"Srpska delegacija je u današnjim pregovorima predstavnicima EK predložila otpočinjanje dijaloga na najvišem političkom nivou o suštinskim - životnim pitanjima koja nisu rešena privremenim sporazumom kao što su pitanja imovine, položaja Srpske pravoslavne crkve i stvaranja uslova za učešće predstavnika srpske zajednice u centralnim institucijama vlasti", kazao je Đurić. Đurić je ocenio da su ta pitanja, pitanja od kojih takođe zavisi i situacija na terenu i položaj obeju strana.

"Mislimo da je veoma važno da o tim suštinskim pitanjima bude razgovarano na najvišem političkom nivou", rekao je on.

Savetnik Tomislava Nikolića je dodao da je sada neophodno da Priština pokaže onu vrstu razuma i konstruktivnosti i spremnosti za ustupke koje je neophodno napraviti da bi se do sporazuma došlo. Đurić je naveo da će se razgovori radnih grupa Beograda i Prištine o primeni sporazuma uz pomoć i podršku EU nastaviti sutra u prepodnevnim satima.

U Briselu su danas održani odvojeni bilateralni sastanci timova Beograda i Prištine sa direktorom za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno delovanje Fernandom Đentilinijem, rečeno je Agenciji Beta u EK. Isti izvor je dodao da bi sutra u nastavku razgovora trebalo da se održi i zajednički trojni susret timova Beograda i Prištine i predstavnika EU.

Ovo je drugi sastanak timova od 19. aprila kada su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali Sporazum o normalizaciji odnosa. Prvi je održan 26. aprila.

Beogradski tim predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a prištinski zamenik premijera Hajredin Kuči.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.