Đilas: U zemlji gde više uhapse nego uposle nema budućnosti

Izvor: S media, 06.Maj.2013, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas: U zemlji gde više uhapse nego uposle nema budućnosti

"Naredna dva meseca Srbija mora maksimalno da iskoristi da dobije datum za početak pregovora EU. To je potvrda evropskog puta i definitivna orijentacija Srbije, koja je vrlo često istorijski rastrgnuta između raznih delova sveta. Vreme je da se napokon okrenemo temama od kojih zavisi životni standard",kaže u intervjuu za “Blic” Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke i gradonačelnik Beograda.

Đilas navodi da će DS omogućiti stabilnost Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da nastavi sa sprovođenjem briselskog sporazuma i daljim dogovorima koji bi garantovali dobijanje datuma. Na pitanje kako ubediti Srbe sa severa Kosova da prihvate dogovor sa Prištinom, lider demokrata kaže da je to posao za Vladu Srbije.

"Ovakav sporazum smo dobili kao posledicu činjenice da je ova vlast podigla nivo pregovaranja na rang predsednika i premijera države i da se tome pristupilo dosta neozbiljno. Zbog toga imamo jedan tekst koji daje određena prava i autonomiju Srbima na Kosovu, ali sa druge strane ukida institucije države Srbije i nema nijedne reči o povratku, imovini, crkvama... Između opcije da stojimo u mestu i čekamo, znajući da nijedan papir neće biti bolji od ovog, i opcije da se krećemo dalje evropskim putem, opredelili smo se za ovu drugu. Hoćemo da nametnemo životne teme jer zemlja u kojoj se više ljudi uhapsi nego zaposli, nema budućnost", rekao je Đilas.

Uslovljavali ste podršku sporazumu?

"Tražili smo da se građanima kaže istina, odnosno da im se saopšti šta je sastavni deo tog sporazuma i kako će izgledati njegovo sprovođenje na terenu. Nema ozbiljnog političara u Srbiji koji bi prihvatio i potpisao nezavisnost Kosova. Ipak, postavlja se pitanje kakve će posledice ovaj sporazum ostaviti kod zemalja koje nisu priznale Kosovo i Metohiju i da li će njegovo potpisivanje one shvatiti kao promenu stava Srbije".

Da li vam smeta što sad mnogi tvrde da SNS sada radi ono što se očekivalo od Demokratske stranke?

"Nema nijednog procesa u Srbiji koji nije započela DS. Neke od njih je uspešno sprovodila i dovela do samog kraja ili pred kraj. Za evropski proces se zalažemo 20 godina, a neki godinu. Borili smo se protiv organizovanog kriminala, za reforme... Činjenica je ipak da DS nije imala snage ili poverenja u svoje partnere da neke stvari dovede do kraja. Koliko mi snosimo odgovornost za to što neke stvari nismo završili, bar toliku odgovornost snose i stranke na vlasti koje su pokušale da spreče i zaustave promene".

(Blic)

Foto: BetaPhoto/Nenad Stojanović/DS
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.