Đelić:Zatražićemo prijem u EU do kraja juna

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić:Zatražićemo prijem u EU do kraja juna

Božidar Đelić izjavio je u Pragu da će Srbija podneti zahtev za članstvo u EU u prvoj polovini ove godine. Češka kao predsedavajući EU pozdravlja napredak Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom.

"Srbija će do kraja juna zatražiti prijem u Evropsku uniju " rekao je danas u Pragu potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na zajedničkoj konferenciji za novinare sa češkim vicepremijerom za evropska pitanja Aleksandrom Vondrom.

"Mi tu prijavu pozdravljamo ne samo kao izraz ambicije, već realizma. Češka kao predsedavajući EU takođe pozitivno ocenjuje veliki napredak koji je Srbija postigla u saradnji sa Haškim tribunalom", rekao je Vondra.

Đelić je rekao da će Srbija tehnički i administrativno biti spremna za prijem u EU 2012. godine, do kada će uskladiti svoje propise sa evropskim.

Prema njegovim rečima  Srbija radi sve što je u njenoj moći da zaokruži saradnju sa Haškim tribunalom jer poštuje i domaće i međunarodno pravo.

Na Srbiji je da obavi taj posao, rekao je Đelić i dodao da je na evropskim partnerima  da to uvide i, kako se založio danas i Vondra, da odblokiraju hitno Prelazni trgovinski sporazum.

Govoreći o drugim temama, Vondra je najavio da će Češka uključiti Balkan u interventnu pomoć Unije za prevazilaženje globalne ekonomske krize i u nova sredstva EU za povećanje energetske bezbednosti.

"Dogovorili smo se da podnesemo izveštaj o potrebama Srbije i zapadnog Balkana u okolnostima energetskih nedoumica današnjice i ekonomske krize", rekao je Đelić.

Češka podrška Srbiji

Srbija uz podršku Češke kreće u pregovore sa Evropskom komisijom o makroekonomskoj pomoći u vrednosti od 400 miliona evra.

"Zatražićemo sa našim kolegama sa zapadnog Balkana i dodatnu podršku EU za energetsku bezbednosti i razvoj ekonomije. Jedna od tema koju smo danas pokrenuli je pitanje skladišta gasa Banatski Dvor i mogućnosti da do sledeće grejne sezone Unija izgradi kapacitet koji je bio toliko nužan u nedeljama iza nas", rekao je Đelić, dodavši da je za to potrebno 13 miliona evra.

Srbija i zapadni Balkan, prema Đelićevim rečima, očekuju da EU odobri i dodatna sredstva za suzbijanje posledice ekonomske krize, kakva je već u paketu odobrila za svoje članice.

Aleksandar Vondra je naglasio da EU ne može da ostavi Balkan na cedilu i da će svakako i na Balkan otići deo sredstava iz paketa od 3,5 milijarde evra koje Češka predlaže da EU izdvoji za energetsku bezbednost i kratkoročne i dugoročne mere.

"Balkan u tim planovima mora da ima mesto", rekao je Vondra i precizirao da češki plan energetske bezbednosti podrazumeva povezivanje protoka gasa i nafte sa severa na jug što bi uključilo Balkan.  Plan takođe predviđa diverzifikaciju izvora isporuka energenata, gde veliku ulogu ima Balkan zbog planiranih gasovoda Nabuko i Južni tok.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Srbija će do kraja juna zatražiti prijem u EU

Izvor: Blic, 23.Jan.2009

Srbija će u prvoj polovini ove godine zatražiti prijem u Evropsku uniju (EU), najavio je danas u Pragu potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić....."Srbija će podneti zahtev za članstvo u EU tokom češkog predsedavanja, dakle u prvom polugođu 2009. godine", naveo je Đelić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.