Izvor: S media, 13.Mar.2012, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Ukidanje institucija na KiM moguć uslov za pregovore

Funkcioner Demokratske stranke Božidar Ðelić izjavio je da bi u procesu evrointegracija Srbije mogle da se pojave "određene prepreke", pre svega u zahtevu nekih zemalja da se ukinu srpske institucije na severu Kosmeta.

"Ne postoje ultimatumi koje bi Srbija trebalo da ispuni kako bi dobila datum početka pregovora za pristupanje EU, ali mogu da se pojave određene prepreke, pre svega u zahtevu nekih zemalja da se smanji uticaj Srbije na severu Kosova kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ukidanje nekih od institucija koje ona finansira, kazao je Ðelić za sutrašnji "Danas".

Jeremić: Kosovu nema mesta u SE

DS S:Pritisak Brisela da ne bude lokalnih izbora na KiM

Drevs: Ne bih bio u koži Srba sa Kosova

Na pitanje da li će Srbija ukinuti "paralelne institucije“ na Kosmetu i koje bi zemlje EU to mogle da zatraže, Ðelić je odgovorio da za Srbiju to nisu paralelne institucije "već jedine ustavne na severu Kosova, čijim ukidanjem lako može doći do egzodusa".

"Očekujem da Nemačka, ali i neke druge zemlje, traže dogovor s nama oko tog izuzetno osetljivog pitanja. Moramo da obezbedimo da se ti eventualni uslovi pojave što pre, crno na belo. Ako ne na junskom samitu EU, onda na septembarskom", kazao je Ðelić.

On je izrazio uverenje da "i ta prepreka neće biti nepremostiva, ali moramo ubrzo početi dijalog i pronaći kompromis s međunarodnom zajednicom".

Upitan koji su to formalni uslovi za dobijanje datuma pregovora, Ðelić je kazao da "oni proizilaze iz mišljenja Evropske komisije, i odnose se na oblasti telekomunikacija i energetike iz dijaloga s Prištinom, međutim, ni oni ne bi trebalo da budu nerešivi".

"Nesumnjivo je da će biti teško, ali ultimatuma neće biti. Mnogi su govorili da će biti ultimativna i za dobijanje statusa kandidata, ali se potvrdilo da međunarodna zajednica priznaje i interese Republike Srbije. Tražila je na početku da se odreknemo Rezolucije 1244, na šta nismo pristali, i na kraju smo došli do možda pomalo neprijatnog, ali prihvatljivog kompromisa", kazao je on.

(Danas)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.