Đelić: Tražimo fer-plej Evrope

Izvor: B92, Tanjug, 01.Jul.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Tražimo fer-plej Evrope

Beograd -- Španija i Italija će prve, prema informacijama koje imam, u narednim nedeljama ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kaže Božidar Đelić.

On je rekao da je šef diplomatije Belgije, koja preuzima predsedavanje EU, izjavio da će verovatno već u septembru biti razmotreno pitanje kandidature Srbije.

"Verujem da će to sigurno biti tokom belgijskog predsedavanja, do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, a na nama je da uradimo sve što možemo da se to desi što pre", kazao je potpredsednik vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, zbog krize, 2014. godina kao rok za ulazak celog zapadnog Balkana nije realna, ali ni slučajno se kao datum integracija ne može uzeti ni 2020, što u poslednje vreme pominju pojedine zapadne diplomate.

On je ponovio da je zvanična politika EU da su evropske integracije i status Kosova dva odvojena procesa.

"Jasno smo stavili do znanja da je u interesu Srbije da uđe u EU, ali da to nećemo uraditi po svaku cenu, a sigurno ne po cenu gubitka dela naše teritorije. Uostalom, ni članice EU nisu ujedinjene u vezi sa pitanjem statusa KiM", rekao je Đelić.

On je kazao da Srbija želi da mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu "bude povod za pokretanje pregovora Beograda i Prištine radi postizanja kompromisa".

"Sve veći broj državnika u zemljama koje su priznale Kosovo, zasad doduše neformalno, postavlja nam pitanja o mogućem rešenju koje bi bilo prihvatljivo za Beograd. Moramo biti hladnokrvni, nastaviti da vodimo izbalansiranu politiku, koja očigledno izaziva nervozu u određenim krugovima, a koji nam nisu naklonjeni", rekao je on.

Upitan da li bi i pod kojim uslovima Beograd pristao na podelu Kosova, Đelić je odgovorio da se o toj temi ne razmišlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.