Đelić: SAD nam otvaraju vrata

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: SAD nam otvaraju vrata

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas u Vašingtonu da je potpisivanje sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) važno, kao i rezolucija kojom je američki Senat pozvao Evropsku uniju da omogući što brže članstvo Srbije u Uniji.

Đelić je podsetio da su rezoluciju Senata pokrenuli izuzetno cenjeni i uticajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članovi ovog visokog doma. Rezolucijom se apeluje na Evropu na omogući što brže učlanjenje Srbije, počev od kandidature Srbije, za koju Amerika apeluje da bude što pre procesuirana, naglasio je Đelić.

"Sjedinjene Države nam sada otvaraju vrata, tamo gde su najbolje, u tehnologiji i nauci, a na nama je da to iskoristimo", zaključio je Đelić.

Podsekretar za demokratiju i globalni razvoj u Stejt dipartmentu Marija Otero izjavila je danas, posle potpisivanja sporazuma da on predstavlja novu fazu u odnosima dve zemlje i znak predanosti SAD Srbiji.

Ovaj sporazum će otvoriti vrata saradnje za naučnike i razmenu znanja u okviru kojih će ministarstva, univerziteti i kompanije sarađivati na novim otkrićima, ocenila je ona.

"Naše uverenje je da će obe zemlje imati koristi od ovog partnerstva i da će biti ostvarena bliskija saradnja univerziteta, fakulteta, instituta i kompanija", izjavila je Marija Otero.

Prema njenoj oceni, problemi sa kojima se danas suočava svet, isuviše su veliki za svaku naciju posebno i zato je potreba međunarodne naučne zajednice da sarađuje kako bi se rešavali globalni izazovi.

"Predsednik SAD Barak Obama i državni sekretar Hilari Klinton poručili su da je nauka važna komponenta američke spoljne politike", podsetila je Otero.

Ovaj sporazum je i znak naše predanosti Srbiji, kako bismo ojačali naše bilateralne odnose, zaključila je ona.

Đelić je preneo zahvalnost i zadovoljstvo Vlade Srbije što je potpisan sporazum, podsećajući da su pre 30 godina uspostavljeni formalni odnosi dve države u oblasti nauke.

Ovaj sporazum je važan korak za našu zemlju, jer su Sjedinjene Države vodeća sila u oblasti naučno-tehnološkog razvoja", naglasio je Đelić i podsetio da je srpska naučna dijaspora najjača u SAD.

Đelić je ocenio da će ovaj sporazum omogućiti i lakše izdavanje američkih viza za naučnike iz Srbije.

"Šaljemo poruku naučnoj zajednici da je Srbija otvorena za saradnju", zaključio je Đelić.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.