Đelić: Moguća i kandidatura u 2009.

Izvor: B92, Beta, 15.Okt.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Moguća i kandidatura u 2009.

Beograd -- Srbija će razmotriti podnošenja kandidature za članstvo u Evropskoj uniji ako uskoro ne počne primena Prelaznog sporazuma, izjavio Božidar Đelić.

U godišnjem izveštaju Evropska komisija pozvala je Brisel da odblokira Trgovinski sporazum sa Srbijom zbog napretka u procesu evropskih integracija i saradnji sa Haškim tribunalom. Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je za B92 da će Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja godine razmotriti i mogućnost podnošenja kandidature za članstvo u Uniji.

On je ocenio da će pozitivan izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija doprineti ubrzanju postupka dobijanja statusa kandidata za članstvo, kada budu ispunjeni i politički uslovi, odnosno obaveza izručenja haških optuženika.

Đelić je rekao da Srbija ima podršku većine u EU i da će, ukoliko ne dođe do odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma, ta podrška biti iskorišćena za naredne korake koje Srbija namerava da povuče.

"Ukoliko u oktobru i decembru ne dođe do pomaka, odnosno do primene prelaznog trgovinskog sporazuma, dogovor sa Evropskom komisijom i evropskim partnerima je da se razmotri situacija i donese odluka o podnošenju zahteva za članstvo u EU", rekao je Đelić

Za deblokadu Trgovinskog sporazuma zalaže se i evropski komesar za proširenje Oli Ren, ali odluka ne može biti doneta bez saglasnosti Holandije, koja ublažavanje svog stava uslovljava punom saradnjom sa Tribunalom u Hagu odnosno hapšenjem Ratka Mladića.

" Neko ko radi kao komesar za proširenje mora biti profesionalni optimista. Švedsko Predsedništvo EU je to koje će odlučiti, a o predlogu za primenu sporazuma sa Srbijom razgovarati na sastanku šefova diplomatija EU. Srbija je obavila veoma dobar i ozbiljan posao oko saradnje sa Haškim sudom i obaveza koje ima oko ratnih zločin", smatra Oli Ren.

Ovogodišnji izveštaj Komisije konstatuje narpedak Srbije u većini oblasti ali i preporuku da nastavi borbu protiv korupcije, jača ulogu pravosuđa i pokaže da je spremnja da dosledno primenjuje usvojene proevropske zakone i standarde.

Evropska komisija navodi i zabrinutost zbog oživljavanja "govora mržnje, pretnji i napada na novinare, borce za ljudska prava i pripadnike manjinskih grupa.

Konačno, Srbija mora da pokaže konstruktivniji stav kada je reč o regionalnoj saradnji i nekim pragmatičnim pitanjima u vezi s Kosovom, navodi se u izveštaju.

Prema rečima Đelića, preporuke Evropske komisije koje se odnose na Kosovo, statusno su neutralne i Kosovo ne može postati problem u nastavku procesa evropskih integracija Srbije.

Đelić je rekao da će u budućnosti morati da se nađe rešenje za carinske pečate i primenu Cefta sporazuma u koji je uključeno i Kosovo, a da je za Srbiju prihvatljivo učešće predstavnika Kosova u regionalnim inicijativama, ali samo preko Unmika, a ne u svojstvu samostalne države.

Srbija zadovoljna izveštajem Evropske komisije

Vlada Srbije pozdravlja kao najbolji do sada izveštaj Evropske komisije kojim se traži deblokada primene Prelaznog trgovinskog sporazuma Srbije i EU.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je pozitivna ocena Evropske komisije o napretku Srbije za 2009. godinu "dobra vest" koja će Srbiji znatno skratiti period za dobijenje statusa kandidata, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju Vlade se navodi da se ovogodišnji izveštaj koji je šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu Vensan Dežer danas uručio premijeru Srbije, može oceniti kao najpovoljniji do sada.

Cvetković očekuje da će Savet EU doneti pozitivnu odluku o viznoj liberalizaciji za Srbiju budući da je Srbija ispunila sve obaveze iz "mape puta".

Zadovoljstvo izveštajem Evropske komisije nije krio ni ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Srbija je učinila jasan na predak na putu ka ostvarenju svog centralnog strateškog prioriteta članstva u EU”, rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da izveštaj prvi put ne ocenjuje političku volju za put Srbije u Evropu, već ono što je urađeno u procesu evropskih integracija.

"Niko više ne dovodi u pitanje volju Srbije da postane članica EU i možemo da budemo izuzetno zadovoljni ovim izveštajem", rekao je šef diplomatije Srbije. Jeremić je naglasio da je potrebno mnogo toga uraditi da bi Srbija ispunila uslove za članstvo u EU.

"Ostajemo na tom putu i kod nas postoji snažna volja da idemo napred", zaključio je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.