Đelić: Do kraja 2011. datum pregovora o članstvu u EU

Izvor: Blic, 03.Jan.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Do kraja 2011. datum pregovora o članstvu u EU

BEOGRAD - Cilj Srbije je da, uz status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), do kraja naredne godine dobije i datum za početak pregovora o članstvu, istakao je u intervjuu FoNetu potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

On je ocenio da je to težak zadatak, ali je napomenuo daevropski partneri Beograda moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti upoznati sa onim što Srbija smatra punim uspehom. Đelić je ukazao da Srbija ne bi želela da, poput Makedonijeili Crne Gore, dobije status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora.

"Zbog toga, kvalitet naših reformi mora biti takav da se ideja dobijanja statusa i početka pregovora tokom godine mnogo prirodnije nametne kao pozitivna za sve članice EU", rekao je Đelić.

On je ukazao da su za Srbiju prepreke veće, pa zbog toga i "naš napor mora biti veći". Prema oceni Đelića, najveći izazovi Srbije na putu evropskih integracija u 2011. godini biće završetak saradnje sa Tribunalom u Hagu, uspešan završetak pravosudne reforme i politički dogovor oko ukidanja blanko ostavki.

"To će, uz druge socijalne i ekonomske reorme, biti recept za uspeh u dobijanju statusa kandidata pri kraju 2011. godine i, nadam se, početka pregovora za ulazak u EU", istakao Đelić.

On predviđa da bi reforme trebalo da budu završene tokom prvog polugodišta.

To je neophodno, objasnio je Đelić, kako bi odluka o Srbiji mogla biti doneta u decembru, jer Evropska komisija u julu ili avgustu počinje da piše izveštaj koji će biti predstavljen u oktobru.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.