Izvor: EurActiv Srbija, 10.Feb.2014, 15:24 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Direktna veza šećera i kardiovaskularnih bolesti
Ishrana bogata šećerom znatno uvećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na telesnu težinu, pokazalo je novo istraživanje Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ranije se smatralo da šećer doprinosi povećanju težine i time oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti. Višak šećera u ishrani, pored srčanih bolesti, izaziva i druge hronične bolesti, poput dijabetesa tipa 2, masne jetre, demencije. U borbi sa šećerom u hrani lekari savetuju uvodjenje poreza na tu namirnicu koji već postoji u nekim zemljama Evropske unije. Godišnje u EU od kardiovaskularnih bolesti umre milion i po ljudi.
Opširnije...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija
Nastavak na EurActiv Srbija...
Dva lica kiselog kupusa
Izvor: B92, 11.Feb.2014, 11:24
Fermentisane nemasne mlečne prerađevine, poput jogurta i mladog sira smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 za 25 odsto, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Kembridžu. Ali to nije sve....Kada određena hrana fermentiše, nju “delimično svare” dobre bakterije i kvasci koji se prirodno nalaze...