Direktna veza šećera i kardiovaskularnih bolesti

Izvor: EurActiv Srbija, 10.Feb.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktna veza šećera i kardiovaskularnih bolesti

Ishrana bogata šećerom znatno uvećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na telesnu težinu, pokazalo je novo istraživanje Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ranije se smatralo da šećer doprinosi povećanju težine i time oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti. Višak šećera u ishrani, pored srčanih bolesti, izaziva i druge hronične bolesti, poput dijabetesa tipa 2, masne jetre, demencije. U borbi sa šećerom u hrani lekari savetuju uvodjenje poreza na tu namirnicu koji već postoji u nekim zemljama Evropske unije. Godišnje u EU od kardiovaskularnih bolesti umre milion i po ljudi.
Opširnije...
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na EurActiv Srbija...






Povezane vesti

Dva lica kiselog kupusa

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 11:24

Fermentisane nemasne mlečne prerađevine, poput jogurta i mladog sira smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 za 25 odsto, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta u Kembridžu. Ali to nije sve....Kada određena hrana fermentiše, nju “delimično svare” dobre bakterije i kvasci koji se prirodno nalaze...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta EurActiv Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta EurActiv Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.