Diplome kao priznanje za znanje stečeno u praksi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2021, 14:40

Diplome kao priznanje za znanje stečeno u praksi

Zidari, tesari, armirači i rukovaoci građevinskom mehanizacijom koji imaju iskustvo stečeno na gradilištu, ali ne i diplomu koja potvrđuje da su to znanje stekli u srednjoškolskoj klupi, uskoro će moći da i na papiru potvrde stručne kvalifikacije. To će im omogućiti da lakše dođu do radnog mesta ne samo u Srbiji već i u zemljama Evropske unije.

Građevinski radnici koji su poslovne veštine stekli u praksi, ali nemaju diplomu koja to i potvrđuje, od maja će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << moći da to znanje dokažu i na papiru. Politehnička škola u Subotici jedna je od dvadeset i dve srednje škole u Srbiji koje učestvuju u program priznavanja prethodnog učenja koji naša zemlja sprovodi uz podršku Evropske unije.

“Radili smo na dokumentima i metodologiji za programe obuka za četiri zanimanja iz građevinske struke: armirače, tesare, rukovaoce građevinskom mehanizacijom i zidare. Interesovanje u našoj sredini je znatno. Smatram da nećemo imati problema da nađemo one koji su zainteresovani”, kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole u Subotici.

Da li je obrazovni sistem spreman za uvođenje još jednog načina za sticanje kvalifikacija, šta priznavanje prethodnog učenja znači za privredu, a šta za pojedince koji imaju iskustvo, ali ne i diplomu koja to potvrđuje, bila je tema stručnog skupa koji je održan na Paliću.

“Ako govorimo o ekonomskom razvoju jedne zemlje, mi moramo da govorimo o obrazovanju. Možemo sa zadovoljstvom da kažemo da jedinstveno priznati organizatori aktivnosti u svim školama imaju zaista sjajnu budućnost te da možemo da podržimo sve naše kandidate. Oni mogu da budu sigurni da će, nakon što se prijave u određenoj organizaciji, uspešno steći određene sertifikate i tako sebi olakšati tranziciju ka svetu rada”, kaže prof. Gabrijela Grujuć, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Projekat “Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji” finansira Evropska unija sa 1,38 miliona evra, čime pruža podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za uspostavljanje nacionalnog okvira za kvalifikacije, što će doprineti usklađivanju ponude obrazovanja i obuke sa potrebama tržišta rada, odnosno privrede.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.