Diplomatski spor zbog medvedića

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatski spor zbog medvedića

Belorusija povukla svoje diplomate iz Švedske i proterala švedske diplomate iz Minska

Već zategnuti diplomatski odnosi između Belorusije i Evropske unije juče su dodatno napregnuti novom epizodom u svojevrsnom diplomatskim ratu Minska i Stokholma izazvanim – plišanim medvedićima. Belorusija je juče opozvala svoje diplomatsko osoblje iz ambasade u Stokholmu, „preporučivši” Švedskoj da do 30. avgusta povuče svoje osoblje iz ambasade u Minsku, saopštilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << belorusko ministarstvo spoljnih poslova.

Iako je, kako prenosi ruska agencija Itar-Tas, ministarstvo saopštilo da s obzirom na situaciju ove mere „ne predstavljaju zaoštravanje diplomatskih odnosa” dve zemlje, ovaj potez je zapravo vrhunac švedsko-beloruskog diplomatskog sukoba u kojem je Minsk prošlog petka odbio da produži akreditive aktuelnom švedskom ambasadoru Stefanu Eriksonu. Stokholm je to protumačio kao proterivanje ambasadora i uzvratio time što nije dozvolio novom beloruskom ambasadoru da preuzme dužnost u Švedskoj, pri čemu je oduzeo boravišne dozvole dvojici beloruskih diplomata koji su zamoljeni da napuste zemlju.

Diplomatski spor je zapravo nastao kada je 4. jula jedan mali avion, koji su platile dve švedske marketinške agencije, upao u beloruski vazdušni prostor i izbacio 879 plišanih medvedića sa prodemokratskim porukama i porukama podrške ljudskim pravima. Incident sa medvedićima, koji su „podržavali slobodu govora u Belorusiji” i pali na teritoriju Minska i Ivenetsa, u prvi mah se za zvanični Minsk nije ni dogodio. Ali, 1. avgusta je bilo sasvim jasno da ovaj događaj nije promakao beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku budući da je tada obelodanjeno da je on smenio dvojicu ključnih generala u vojsci, komandanta vazduhoplovstva Dmitrija Pahmelkina i prvog čoveka graničnih snaga Ihara Rahkusija, ali i nekoliko nižih oficira u komandnom lancu.

Iako zvanični izvori u Belorusiji, kojom Lukašenko vlada proteklih 18 godina, demantuju bilo kakvu vezu između uskraćivanja gostoprimstva švedskom ambasadoru Eriksonu i incidenta sa medvedićima, pitanje propagiranja ljudskih prava i demokratije je očigledna veza koja je dovela do ovog diplomatskog spora.

Kako piše ruska „Nezavisima gazeta”, izvori u diplomatskim krugovima u Minsku navode da je „prodemokratska aktivnost Stefana Eriksona, koji je radio u Minsku proteklih sedam godina, i njegovo aktivno učestvovanje u kulturnom životu zemlje bilo iritirajuće za vlasti” Belorusije.

Osim toga, ambasador Erikson je bio jedini strani diplomata koji je u toku svog mandata naučio beloruski jezik i aktivno ga koristio tako da posmatrači ocenjuju da bi to moglo da bude još jedan faktor koji je iritirao Lukašenka, budući da on u javnosti govori gotovo isključivo ruski jezik, koji je za njegovog mandata izjednačen sa beloruskim kao zvanični jezik.

Prema rečima švedskog šefa diplomatije Karla Bilta, beloruske vlasti su iznele određene optužbe protiv ambasadora Eriksona.

„Te optužbe su neosnovane. Ovde se u osnovi radi o angažovanosti Švedske u vezi sa demokratijom i ljudskim pravima u Belorusiji”, rekao je Bilt prošlog petka, precizirajući na svom nalogu na „Tviteru” da je ambasador proteran zbog podrške ljudskim pravima. „Lukašenkov režim je proterao švedskog ambasadora zbog toga što je previše podržavao ljudska prava. Skandal. To pokazuje kakav je to režim.”

U međuvremenu je beloruska služba za državnu bezbednost (KGB) saopštila da su dva državljanina Belorusije – Anton Surjapin i Sergej Bašarimov – optužena za umešanost u prodemokratski trik u kome je švedska letelica izbacila nekoliko stotina plišanih medveda iznad Belorusije. KGB Belorusije navodi da su oni privedeni i optuženi zbog sumnje da su bili saučesnici u „ilegalnom upadu” aviona, pri čemu se švedski državljani koji su učestvovali u ovome pozivaju da dođu u Belorusiju kako bi pomogli „objektivnu istragu” i kao osumnjičeni dali izjavu.

Surjapin (20) je ranije identifikovan kao bloger koji je uhapšen nakon što su se fotografije plišanih medveda pojavile na internetu, navodi Rojters, a Bašarimov je navodno preduzimač koji je iznajmio stan švedskoj marketinškoj agenciji.

Međutim, Minsk je dobro tempirao zatezanje diplomatskih odnosa sa Stokholmom, budući da je sezona godišnjih odmora u EU uticala da reakcija zvaničnog Brisela bude znatno mekša u odnosu na februarsku kada je Lukašenkov režim „preporučio” ambasadoru EU i ambasadoru Poljske da napuste Minsk.

N. Radičević

objavljeno: 09.08.2012.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.