Dimitrov: Samo evropski Balkan je stabilan Balkan

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrov: Samo evropski Balkan je stabilan Balkan

Beč -- Šef diplomatije Makedonije Nikola Dimitrov kaže da je jedina održiva vizija stabilnog Balkana ona u kojoj je Balkan deo EU.

"Jedina održiva vizija stabilnog Balkana je evropska vizija. Često se misli o regionu kao o periferiji Evrope, a Balkan je zapravo okružen zemljama članicama", kaže Dimitrov.

Šef makedonske diplomatije je sa neformalnog sastanka ministra spoljnih poslova EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zemlja kandidata u Beču poručio da su u regionu rešena skoro sva otvorena pritanja, a da je poslednji primer za to rešavanje spora oko imena između Grčke i Makedonije.

"Ima smisla u ubrzanju i revitalizaciji procesa proširenja. Bolje je i manje skupo za Evropu da investira i od regiona, uz našu pomoć, napravi evropski region, nego da ignoriše region, što bi bilo mnogo skuplje", poručio je Dimitrov. On je naglasio da su zemlje Zapadnog Balkna čvrsto rešene da uspeju u procesu evrointegracija dodavši da je ”u čekanju izgubljena čitava generacija”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.