Dimel:Nemci skeptični oko datuma

Izvor: B92, 05.Jun.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimel:Nemci skeptični oko datuma

Beograd -- Zamenica direktora Asocijacije Jugoistočna Evropa iz Minhena izjavila da u delu političke javnosti u Nemačkoj još postoji skepticizam povodom dodele datuma.

Zamenica direktora Asocijacije Jugoistočna Evropa iz Minhena Johana Dimel je na konferenciji "Srbija i EU - nova prilika?" rekla da je primena briselskog sporazuma imperativ za Nemačku i dodala da se smatra da se problemi mogu rešiti stalnim pritiscima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona je ponovila da Nemačka smatra da se problemi mogu rešiti vršenjem stalnog pritiska na Srbiju i da je to posledica loših iskustava nakon što je Srbija dobila status kandidata, odnosno što, na primer, Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima nije realizovan i što je onemogućena sloboda kretanja.

Dimelova je navela i da pozitivnom javnom mnjenju u Nemačkoj ne doprinose ni stavovi pojedinih srpskih političara izneti u intervjuima nemačkim medijima, poput zalaganja za podelu i razgraničenje Kosova ili otvorenog protivljenja članstvu u EU.

"Nemačka će u poslednjim danima doneti konačnu odluku, a pored realizacije sporazuma, tu su i druga očekivanja, među kojima da kosovski Srbi, koji i dalje drže neformalne prelaze i sprečavaju kosovsku policiju i službenike carine da im pristupe, prestanu sa tim, jer to predstavlja nepoštovanje Sporazuma o IBM. Takođe, postoji problem i sa prihodima od carine, a sloboda kretanja nije adekvatna i promena tog stanja bila bi izuzetan signal za Nemačku", rekla je Dimelova.

Ona je dodala da će premijer Dačić i kosovski premijer Hašim Tači raspravljati o uklanjanju barikada na Ibru i da bi i to poslalo dobar znak i pozitivnu sliku u Nemačku.

"Kada su se rukovali Dačić i Tači, to je poslalo pozitivan signal da Nemačka počne da bude naklonjena davanju saglasnosti za datum", ukazala je Dimelova i dodala da je briselskim sporazumom napravljen veliki proboj - da dve strane zajedno sede za pregovaračkim stolom, da nema rata već dijaloga i da se traže kompromisi.

Prema njenim rečima, da sporazum nije postignut ceo region bi bio zakočen i bio bi u stagnaciji.

Ona je krikovala i, kako je rekla, blokiranje Srbije i Makedonije da Kosovo učestvuje na Samitu u Ohridu početkom meseca, ocenjujući da to nije bio politički dobar potez, jer u briselskom sporazumu stoji da nijedna strana neće blokirati, niti podsticati blokiranje druge strane.

Zbog takvih primera, istakla je Dimelova, sva bilateralna pitanja moraju da se reše pre pristupanja i to je lekcija koja mora da se nauči.

Dimelova smatra i da je briselski sporazum veoma pozitivan za Srbe, da od njega mogu da imaju mnogo koristi, da treba da se odluče da li podržavaju zamrznuti sukob i da bi umesto toga trebalo da razmišljaju o formiranju novog političkog pokreta koji bi onda podržavalo 140.000 ljudi, što bi omogućilo da to bude treća najznačajnija partija na Kosovu.

Podsetivši da su se, uprkos zamoru od proširenja u Nemačkoj i padu podrške građana te zemlje na 20 do 25 odsto, kancelarka Angela Merkel i šef diplomatije Gido Vestervele lično angažovali da se dijalog Srbije i Nemačke i Srbije i Kosova vodi na više nivoa, Dimelova je zaključila da je evidentno da proširenje nije tema koja je korisna Nemačkoj u izbornoj godini.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Simbolični potezi pozitivan signal za datum

Izvor: RTS, 05.Jun.2013

U delu političke javnosti u Nemačkoj još postoji skepticizam povodom dodele datuma Srbiji, rekla zamenica direktora Asocijacije Jugoistočna Evropa iz Minhena Johana Dimel. Simbolični potezi, poput rešavanja pitanja slobode kretanja ili uklanjanja barikada na Ibru, mogu da budu pozitivan signal,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.