Dijalogom sa lokalnim samoupravama do boljeg položaja Roma

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jun.2023, 19:55

Dijalogom sa lokalnim samoupravama do boljeg položaja Roma

Zajedničkim projektom Evropske unije i Saveta Evropske unije - Romacted, lokalne samouprave uspele su da promene mentalitet i drugačije gledaju na romsku zajednicu, istakli su na predstavljanju projekta u okviru “EU nedelje mogućnosti”. Marina Vasić iz Saveta Evrope naglasila je da je cilj projekta razvijanje dijaloga između romske populacije i Opština u kojima žive i da za sada u tome uspevaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

To je regionalni program koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana i Tursku, i postoji od 2017. godina, a među njima ima i onih sa juga - Niš, Aleksinac, Pirot, Prokuplje i Lebane. Prema rečima Marina Vasić iz Saveta Evrope, do sada su održali veliki broj treninga sa medijatorima i imali niz aktivnosti čiji je cilj demokratsko osnaživanje među samom zajednicom.

Ono što je prednost ovakvih programa je što se ne bavimo socijalnim pitanjima, mi nismo program koji daje konkretnu socijalnu pomoć i mi izbegavamo da gledamo na romsku zajednicu kao na marginalizovanu grupu. To je ono što ćete uvek čuti kada se priča o Romima, da je to kategorija kojoj treba pomoć i koja nema određeni potencijal. Mi to pokušavamo da izbegavamo i na romsku populaciju gledamo kao na agente promene - istakla je Vasić.

Kako je rekla Marina Vasić, Savet Evrope potencira dijalog i podstiče lokalne samouprave i romsku zajednicu da ravnopravno razgovaraju i da tako nastave i kada se program završi.

Mi ne funkcionišemo na osnovu poziva, već u pripremnim fazama programa biramo Opštine. Ipak svi mogu uvek da pošalju zahtev ili da izraze zainteresovanost da se priključe u program. Ako ne možemo zvanično da potpišemo saradnju, mi smo uvek spremni da prenesemo znanja i veštine. Da bismo izabrali Opštinu ona mora da ima iskustvo u projektima, a to su najveće barijere u Srbiji. Nekim Opštinama nije ni primaljivo da uđu u projekat ako nema finansijskih sredstava - rekla je Vasić.

Iz Saveta Evrope ističu da je projekat uspešan ako se dve strane dogovore i smatraju da to uspevaju.

Mislim da smo uspeli da promenimo nešto u samom mentalitetu u odnosu na zajednicu, a u odnosu na lokalne samouprave da malo drugačije gledaju na njih. Ništa se ne menja ako se ništa ne radi - istakla je Marina Vasić.

Romaceted je realizovan u ukupno 80 opština u regionu, a osim finansijske pomoći za realizaciju generalnog projekta vezanog za specifične potrebe koje je zajednica utvrdila, jedan grant su dobili za prevazilaženje posledica nastalih usled pandemije virusa COVID-19.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.