Dijalog može da počne

Izvor: RTS, 22.Okt.2010, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog može da počne

Kosovski premijer Hašim Tači složio se da dijalog Beograda i Prištine počne pre održavanja vanrednih izbora na Kosovu. Odluka je doneta posle susreta najuticajnijeg kosovskog političara i Roberta Kupera, predstavnika EU. Prva tema - rešavanje sudbine nestalih osoba.

Politički haos koji prati pripreme za raspisivanje parlamentarnih izbora na Kosovu više nema nikakvog uticaja na početak dijaloga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beograda i Prištine, pošto je premijer Kosova Hašim Tači prihvatio argumente EU i, samim tim, skori početak razgovora.

Lideri kosovskih Albanaca, uključujući i najviše zvaničnike Tačijeve partije, tvrdili su da dijalog ne može da počne pre izbora novih vlasti na Kosovu, ali je Robert Kuper uspeo da izdejstvuje pristanak vlade u Prištini.

Kuper je kao prvu temu razgovora predložio početak rešavanja sudbine nestalih, a čelnici EU su, u međuvremenu, odustali od ideje da dijalog počne susretom najviših zvaničnika vlasti u Beogradu i Prištini, što je prethodnih meseci slovilo za važan zahtev Brisela.

Umesto predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hašima Tačija, čije je prisustvo prethodno slovilo kao preduslov početka razgovora, strane su se dogovorile da na početku budu prisutni njihovi saradnici.

To, praktično, znači da će dijalog početi za nekoliko sedmica. Zvaničnici Evropske unije tvrde da je Beograd već odredio svog predstavnika u dijalogu, dok će Priština taj potez povući posle dodatnih konsultacija.

Suštinski, posle početka razgovora o nestalim osobama, strane će se uhvatiti u koštac sa političkim pitanjima, ali tek posle održavanja izbora na Kosovu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.