Dezir: Srbija se uzorno ponela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dezir: Srbija se uzorno ponela

Državni sekretar za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlem Dezir pohvalio je danas izuzetan trud i angažovanje Srbije, njenih građana i nevladinih organizacija na rešavanju migrantske krize.

Dezir, koji je danas obišao centar za podršku izbeglicama Miksalište, ocenio je da se Srbija ponela izvanredno i uzorno, poštujući evropske vrednosti, koje se, pre svega, tiču humanog ponašanja prema izbeglicama.

Kako je rekao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU mora da uputi pomoć Srbji, jer je neophodna solidarnost kako bi se pomoglo izbeglicama.

"EU mora sa pomogne Srbiji, koja se bori sa migrantskom krizom i prihvata ljude koji žele da idu u Evropu. U tom smislu, institucije EU treba da daju značajnu pomoć Srbiji", rekao je Dezir.

Govoreći o samom centru za prihvat izbeglica, Dezir je rekao da je Miksalište "izvanredno i odlično organizovano", a pohvalio je i sve koji su angažovani u tom centru.

"U Miksalištu su se prvo mobilisali umetnici, da pomognu migrantima, ustupivši im prostor, a ubrzo su se i građani priključili i svi su pokazali humanost, omogućivši izbeglicama suvu odeću, obuću, lekarsku pomoć", rekao je Dezir.

Pohvalio je i da udruženje koje se bavi decom, koja, kako je rekao, traže da se o njima brine kao o deci, a ne samo kao o izbeglicama.

On je, međutim, napomenuo da postoje pravila po kojima se stiče status azilanata i koja se moraju poštovati, a kao jedan od problema naveo je i određen broj lažnih migranata, te je istakao da je potrebno boriti se protiv mreže trgovine ljudima.

"Važan je human postupak prema izbeglicama i važno je pružiti pomoć onima koji su propatili na putu ka Evropi", rekao je Dezir.

Direktor Miksera Ivan Lalić izrazio je zadovoljstvo što mukotrpan trud i rad, koji u Miksalištu traje već nekoliko meseci, širi lepu sliku Srbije u svetu.

Kako je rekao, poseta francuskog državnog sekretara je značajna i govori o prepoznavanju napora koji ulaže civilni sektor, zajedno sa državom, u rešavanju krize.

"Mi iz Miksera se bavimo kulturom, dizajnom, kreativom, a to je polje energije koje promoviše vrhunske ljudske ideale ljubavi, pravde, solidarnosti, što je zajednički imenitelj sa humanitarim radom", rekao je Lalić.

Kako je rekao, Mikser je spontano počeo da pomaže migrantima, ali onda je formirana "solidarna kritična masa nevladinih organizacija", koja radi i prikuplja pomoć na dnevnom nivou.

"Nastavićemo i dalje, i mnogo znači kad vidimo da i svet prati ono što mi radimo", rekao je Lalić.

On je napomenuo da trenutno nedostaje hrana i apelovao na građane da je doniraju, i naveo da će, kad zahladi, biti potrebne jakne, ćebad, kaljače...

"Polako aktivnosti usmeravamo i ka granici, jer sad tamo ima više migranata nego u Beogradu", naveo je Lalić i dodao da će sutra u Miksalištu proraditi tuš kabine i veš mašine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dezir: Srbija se uzorno ponela u migrantskoj krizi

Izvor: Blic, 09.Nov.2015

Državni sekretar za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlem Dezir pohvalio je danas izuzetan trud i angažovanje Srbije, njenih građana i nevladinih organizacija na rešavanju migrantske krize...Dezir, koji je danas obišao centar za podršku izbeglicama Miksalište, ocenio je...

Nastavak na Blic...

Dezir: Srbiji mesto u EU, izveštaj pozitivan

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2015, 14:59

Državni sekretar za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlem Dezir izjavio je danas da će, prema njegovim saznanjima, Izveštaj EK o napretku Srbije biti veoma pozitivan, čime EU jasno pokazuje da je Srbiji mesto u toj zajednici evropskih država...Dezir je, na zajedničkoj konferenciji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.