Dežer: Priznanje Kosova nije tema dijaloga

Izvor: Blic, 15.Dec.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Priznanje Kosova nije tema dijaloga

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Vensan Dežer rekao je danas da priznanje nezavisnosti Kosova nije tema dijaloga Beograda i Prištine, već je regionalna inkluzija deo debate.

Dežer je, na okruglom stolu o ekonomskom uticaju nedobijanja statusa kandidata za Srbiju, podsetio da pet članica Unije nije priznalo nezavisnost Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Mi ne vodimo procese tako što imamo unapred postavljene ciljeve, već dve strane treba da se dogovore o temama", rekao je Dežer.

On je rekao da je već godinu i po dana pripremljen sporazim o saobraćaju, koji čeka na potpisivanje, jer se ne zna ko će biti njegov deo i ko će ga potpisati.

Dežer je ocenio da su postignuti rezultati u dijalogu sa Prištinom, ali nedovoljni. Države članice su procenile da je Srbija napravila izuzetan napredak u reformama, ali smatraju da joj je potrebno još vremena kako bi sprovela sporazume sa Prištinom, zbog čega će Srbija biti tema Saveta ministara EU 28. februara.

"Imamo ohrabrenje Saveta, imamo ciljeve i rok do 28. februara. Tri elementa koja su nam potrebna su tu, treba stremiti tome da se reše problemi i Savet će proceniti i namao se potvrditi status kandidata za Srbiju", rekao je Dežer.

On je naglasio da bi paralelno sa ovim procesom Srbija trebalo da održi makroekonomsku stabilnost, da rešava pitanje nezaposlenosti, nastaviti process privatizacije društvenih preduzeća, raditi na poboljšanju poslovnog okruženja i rešiti posebno kritično pitanje izdavanja građevinskih dozvola, procesa koji predugo traje.

Predpristupna pomoć

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović veruje da će Srbija dobiti status kandidata, čime bi državi porastao ugled, ojačala bi makroekonomska stabilnost, smanjio se rizik ulaganja, što bi dovelo do porasta stranih direktnih investicija.

Vlahović je ocenio da bi Srbija mogla da koristi komponente Instrumenta predpristupne pomoći za infrastrukturu, ljudske resurske i razvoj agrara

Porezi i investicije

Ekonomista Dragan Đuričin ocenio je da bi najnovija odluka Saveta EU o fiskalnoj uniji mogla da bude korisna za Srbiju, jer se njome prihvataju dugovi država.

"To znači rast poreza, na kapitalnu dobit, imovinu i slično, pa će se investitori odlučivati da svoje poslovanje premeste u Srbiju, ali samo ako je ona čvrsto na evropskom putu", rekao je Đuričin.

On je ocenio da je rast bruto domaćeg proizvoda Srbije od 1,5 odsto posledica povećanja nezaposlenosti, a ne uspešnosti privrede, koja još nije dostigla nivo iz 1989. godine.

Povezane vesti: Todorić: Pitanje implementacije sporazuma s Prištinom marginalno Dačić: Male šanse za kandidaturu i u martu "Koha ditore": Kfor razočaran Euleksom Kacin: EU od Srbije nije tražila da prizna Kosovo Fejt: Ukidanje paralelnih struktura uslov za status kandidata
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.